Encara que la majoria de les dones espanyoles deixen de consumir alcohol i altres drogues durant l'embaràs, al voltant del 40% en consumeix durant el primer trimestre i el 17% ho continua fent en l'últim, i posen en risc els seus nadons, segons ha apuntat un estudi elaborat a Espanya.

Amb motiu del Dia Internacional per a la Prevenció dels Trastorns de l'Espectre de l'Alcoholisme Fetal (TEAF), la Generalitat ha posat en marxa un apartat específic al seu web per conscienciar la població i, particularment, fer-ho les dones embarassades, sobre la importància de no consumir alcohol durant l'embaràs, i els professionals perquè en previnguin el consum.

L'administració catalana ha recordat que aquests trastorns afecten entre 0,5 i 3 naixements de cada 1.000 en la majoria de poblacions, una proporció que pot ser "més gran" en alguns subgrups poblacionals exposats a consums d'alcohol importants.

El departament de Treball, Afers Socials i Famílies, a través de l'Institut Català de l'Acollida i de l'Adopció (ICAA) i el departament de Salut han impulsat aquest any un projecte per determinar l'abast de l'afectació dels TEAF en nens a Catalunya que van ser adoptats a l'Europa de l'Est i implementar mesures per detectar-los i tractar-los.

L'objectiu del projecte, ha afirmat el departament, és "prioritzar la investigació, el reconeixement i l'estudi de recursos" que permetin ajudar les famílies amb nens que tenen aquests trastorns.

A més, l'Agència de Salut Pública de Catalunya està portant a terme el desplegament del protocol de Seguiment de l'Embaràs a Catalunya, i dins d'aquest marc especialment el programa "Embaràs sense alcohol i sense drogues", perquè les dones evitin prendre'n durant l'embaràs, i per formar i dotar amb eines els equips de professionals.