El del 2016 ha estat el mes d'agost més calorós al món en els 136 anys que fa que existeixen registres fiables, d'acord amb l'anàlisi de la temperatura global efectuada pels científics de l'Institut Goddard d'Estudis Espacials (GISS), institució amb seu a Nova York que forma part de la NASA.

Tot i que el cicle anual de la temperatura sol arribar al seu màxim el juliol, aquest any les de l'agost han assolit el mateix nivell que el juliol, que al seu torn ja havia estat el més càlid mai registrat. La temperatura global d'aquest agost ha estat 0,16 graus més alta que el rècord anterior, el 2014, i 0,98 graus superior a la mitjana de temperatures de l'agost en el període 1951-1980.

"Els rànquings de temperatures mensuals que només varien unes quantes centèsimes són uns indicadors fràgils", ha advertit el director del GISS, Gavin Schmidt. "Cal fer èmfasi en el fet que les tendències a llarg termini són més importants per a la comprensió dels canvis en curs que estan afectant el nostre planeta".

El registre de l'agost més càlid que es recorda ha arribat després d'una sèrie d'onze mesos consecutius, a partir de l'octubre de l'any 2015, en què cada mes s'ha donat la temperatura mensual més alta registrada fins llavors en els darrers 136 anys.

L'anàlisi mensual per l'equip de GISS es realitza a partir de dades que estan disponibles públicament, procedents d'unes 6.300 estacions meteorològiques escampades per tot el món, mesuraments de la temperatura superficial del mar a través d'instruments en vaixells i en boies, i les estacions d'investigació antàrtica.

El modern registre de la temperatura global que es té en compte comença al voltant de l'any 1880 perquè les observacions anteriors no cobreixen prou extensament el conjunt del planeta.