Amb un desemborsament de 800 milions de dòlars, la NASA ha enviat la sonda OSIRIS-Rex rumb a l'asteroide Bennu. El dispositiu espacial, que es llança des de Cabo Cañaveral -Estats Units-, té previst aterrar al cos celeste l'any 2018. El seu objectiu és recopilar mostres de l'asteroide per tornar a la Terra com a molt tard l'any 2023. Però ..- per què és tan important aquesta travessia?

Bennu i l'origen del Sistema Solar

El viatge de la sonda, que s'estima de set anys -entre anada i tornada-, aportarà material científic de gran valor ja que aquest asteroide roman pràcticament intacte des de la seva formació, el que podria llançar nombroses pistes sobre l'origen del Sistema Solar.

Pel que sembla, la gran roca es va formar fa uns 4.500 milions d'anys, més o menys el mateix temps que té la Terra i altres planetes del Sistema Solar. Amb una dimensió de 500 metres d'ample i una velocitat de trajectòria de 100.000 km per hora, els científics han hagut d'analitzar molt els seus moviments perquè aquesta missió finalitzi amb èxit.

Un asteroide perillós

Així mateix, la missió també servirà per analitzar com es pot preparar la Terra davant la possible col·lisió d'aquest tipus de cossos celestes. En el cas concret de Bennu, es creu que les possibilitats són escasses, però la seva gran mida fa que se li hagi de donar molta atenció.

De fet, la seva òrbita i la de La Terra es creuen cada sis anys, aproximant uns 300.000 quilòmetres. D'aquí la necessitat de vigilar-ho. Si el xoc tingués lloc, cosa que passaria a la fi del segle XXII, la meitat del planeta podria quedar arrasat. Un motiu més per a prestar atenció a aquesta gran missió de la NASA.