Part del guarda-roba de la reina Elisabet II, que reflecteix diferents aspectes de la seva vida com la seva passió pels cavalls, s'exhibeix des de dissabte al castell de Windsor, als afores de Londres.

Titulada "Un Regnat: 90 anys d'estil a partir del guarda-roba de la reina", la mostra permetrà als visitants fer un recorregut pel vestuari de la monarca, ja que s'exposen vestits que la sobirana, de 90 anys, es va posar en esdeveniments familiars o actes oficials, així com roba d'equitació i disfresses infantils.

Segons la comissària de la Col·lecció Reial, Caroline de Guitaut, aquesta exposició pretén mostrar tant "l'aspecte formal i el costat glamurós" de la monarca com el més privat, amb peces que va portar "quan era una nena escolta".

L'experta va descriure l'exposició com "una mica autobiogràfica", ja que reflecteix els diferents aspectes de la vida d'Elisabet II a Windsor, com la seva passió per muntar poltres.

Entre les peces destaca una disfressa d'Aladí, amb pantalons de seda color crema i una samarreta amb brodats blaus, roses i blancs que Elisabet II va portar per interpretar el 1943, durant la II Guerra Mundial, una obra de teatre amb la seva germana, la princesa Margarida.

Les dues germanes van passar gran part del temps entre el 1941 i el1944 a la residència Royal Lodge, als terrenys del castell i la fortalesa de Windsor, considerat un lloc segur en moments en què el Regne Unit participava en el conflicte armat.

Durant aquests anys, les llavors princeses Isabel i Margarida organitzaven obres de teatre per tal de recaptar fons per a la fundació coneguda com a Royal Household Wool, que facilitava llana per teixir roba per als soldats britànics.

També s'exhibeix un barret amb visera que feia servir de petita per muntar a cavall, tot i que actualment la reina prefereix posar-se un mocador al cap quan surt a caminar per Windsor.

De Guitaut explica que, per primera vegada, s'exhibeix en públic roba que ha portat la reina per muntar a cavall.

Així, es poden veure uns pantalons de muntar amb una inscripció per dins que diu "princesa Elisabet, novembre del 1947", el mes i l'any de les seves noces amb el duc d'Edimburg.

La capa de la Garrotera

Entre altres coses, els visitants podran veure la capa de la prestigiosa condecoració coneguda com l'Orde de la Garrotera i el tradicional barret amb plomes blanques que l'acompanya.

La monarca es posa aquesta voluminosa capa quan fa lliurament d'aquest distinció al castell de Windsor.

L'exposició inclou així mateix el vestit groc pàl·lid i blanc, amb barret a joc, que la reina va portar a la cerimònia de benedicció del casament del príncep Carles i Camilla, duquessa de Cornualla, que va tenir lloc a la capella de Sant Jordi, del castell de Windsor, el 9 d'abril del 2005.

Elisabet II, com a governadora suprema de l'Església d'Anglaterra, no va assistir al casament civil del príncep de Gal·les, que va tenir lloc a l'ajuntament de Windsor, però sí a la benedicció posterior.

Segons la comissària, es va triar exhibir aquest guarda-roba a Windsor, ja que és un lloc molt important per a Elisabet II.

"Ella passa els caps de setmana aquí. Es diu que Londres (pel palau de Buckingham) és la seva oficina i Windsor, la seva llar. És un ambient una mica més relaxat", va afegir.

"Ella s'hi sent com a casa. Aquí hi pot conduir i muntara cavall, totes les coses que li agraden", va subratllar De Guitaut.

Aquesta exhibició estarà oberta als visitants fins al 8 de gener de l'any vinent.