Una comissió parlamentària francesa va publicar ahir un informe per evitar la brutalitat amb els animals sacrificats als escorxadors, on deia que la mesura més visible és la instal·lació sistemàtica de càmeres per supervisar el treball dels empleats.

Les càmeres gravarien tot el procés, des de la descàrrega dels animals, la seva estabulació prèvia i la mort. Les imatges haurien d'estar a l'abast de la direcció de l'escorxador, dels sindicats i de les autoritats veterinàries de control.

La comissió parlamentària, en què durant cinc mesos han treballat 30 diputats de diversos partits, va ser creada després que l'associació animalista L214 publiqués diversos vídeos gravats amb càmeres ocultes en els quals apareixien pràctiques il·legals amb els animals.

Als escorxadors d'Alès, Vigan, Mauléon-Licharre, Pézenas i Mercantour, els militants de l'associació van treure a la llum com bovins, bens o cavalls recobraven consciència després de ser dessagnats, eren copejats pels treballadors, llançats vius contra tancats o empesos amb bastons punxeguts.

Tot això està prohibit per la legislació, en particular, per un reglament europeu de 2009 que França va adoptar el 2013.

La divulgació de les imatges van provocar un gran escàndol en l'opinió pública, el que va fer crear la comissió parlamentària el març passat.

En les seves conclusions, els diputats, que han assistit a 38 interrogatoris, denuncien la disminució en 10 anys de gairebé el 20% dels inspectors veterinaris, un cos que, a més, dedica la pràctica totalitat dels seus esforços a la vigilància sanitària i no a la protecció dels animals.

Tot just 1.300 agents vigilen els gairebé 1.000 escorxadors que hi ha al país i, per facilitar la seva tasca, els diputats preconitzen la instal·lació de càmeres permanents.

Igualment demanen que es modernitzin els materials de matança, es reforci la formació dels treballadors i es creï un Consell Nacional d'Ètica dels Escorxadors per millorar els procediments.

Preconitzen la presència permanent de veterinaris al lloc del sacrifici, per evitar les pràctiques il·lícites dels empleats.

Els diputats han abordat el sensible assumpte dels escorxadors rituals, que autoritzen la matança d'animals seguint els preceptes jueus i musulmans, sense atordir l'animal prèviament al seu sacrifici, malgrat que contradiuen la llei francesa. La comissió preconitza l'ús de l'atordiment reversible o de l'atordiment "postdegollament", que elimina la consciència de l'animal tot just uns segons després d'haver estat sacrificat.

Ambdós sistemes no tenen el vistiplau de les autoritats jueves i musulmanes del país.