La tardor arriba carregada de pluges d'estrelles

La nova estació estarà dominada per cinc planetes: Júpiter, Urà, Venus, Mart i Saturn

22.09.2016 | 17:36
La tardor arriba carregada de pluges d'estrelles

La tardor, que comença aquesta tarda a les 16.21 hora catalana, estarà dominada per cinc planetes, Júpiter, Urà, Venus, Mart i Saturn, i per les pluges d'estrelles conegudes com Dracónidas, Leónidas i les Gemínides, que es podran observar al llarg de tota l'estació.

Durant aquesta estació, que durarà 89 dies i 20 hores i finalitzarà el 21 de desembre amb el començament de l'hivern, tindrà lloc el canvi d'hora el diumenge dia 30 d'octubre recuperant així l'horari d'hivern, segons dades facilitades per l'Observatori Astronòmic Nacional (OAN)..

Durant aquesta estació, en la qual no es produirà cap eclipsi, hi haurà tres llunes noves (1 octubre, 30 d'octubre i 29 de novembre) i altres tres llunes plenes (16 d'octubre, 14 de novembre i 14 de desembre).

Pel que fa a les pluges de meteors, la primera pluja important de l'estació seran les Dracònides, el moment àlgid es produirà cap al 8 d'octubre, seguides de les Leònides, visibles cap al 17 de novembre i finalment les Gemínides, el màxim ritme se sol produir al voltant del 13 de desembre.

Durant la nit de tardor i al voltant de l'Estrella Polar es podran apreciar agrupacions fictícies d'estrelles conegudes com a constel·lacions: el Cigne, Cassiopea, l'Óssa Menor i la Girafa.

Les constel·lacions eclíptiques visibles en aquest període van de Capricorn a Verge i per sobre de l'eclíptica destacaran Pegàs i Andròmeda; per sota, la Balena i Orió i les estrelles Sirià i Proció.

Aquesta estació és l'època de l'any en què la longitud del dia es redueix més ràpidament: el Sol surt cada dia una mica més tard que el dia anterior i a la tarda es posa abans, sent l'escurçament del dia especialment apreciable a les tardes.

A més, a l'inici de la tardor, el temps en què el Sol està per sobre de l'horitzó es redueix en quasi tres minuts cada dia.

L'equinocci pot començar, com a molt, en quatre dates diferents (del 21 al 24 de setembre).

L'Observatori recorda que les variacions d'un any a un altre són degudes a la manera com encaixa la seqüència d'anys segons el calendari (uns són de traspàs, altres no) amb la durada de cada òrbita de la Terra al voltant del Sol (durada coneguda com a any tròpic).

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook

Gent

Núria Roca respon les crítiques a la 'relació oberta' que manté amb el seu marit

Núria Roca respon les crítiques a la "relació oberta" que manté amb el seu marit

«Porto gairebé 20 anys amb la persona que més estimo, admiro i respecto», afirma la presentadora...

La UB detecta restes de medicaments antidepressius en peixos d'alguns rius

La UB detecta restes de medicaments antidepressius en peixos d'alguns rius

Els fàrmacs que arriben als cursos fluvials alteren la seva forma de nedar i menjar

El jutge rebutja que Pilar Abel sigui filla de Dalí i la condemna en costes

El jutge rebutja que Pilar Abel sigui filla de Dalí i la condemna en costes

Les dues proves d'ADN determinen que l'artista no és el pare biològic de la demandant

L'últim El més llegit
Enllaços recomanats: Premis cinema