El naixement del primer nadó del món engendrat mitjançant una tècnica de reproducció assistida que empra ADN de tres pares diferents s'ha fet realitat, segons ha revelat avui la revista de divulgació científica britànica "New Scientist".

La publicació assenyala que es tracta d'Abrahim Hassan, un nadó de cinc mesos, que va néixer fruit d'un controvertit mètode que se serveix de l'ADN del pare, de la mare i d'una donant o "segona mare".

Aquesta tècnica, que permet als progenitors amb mutacions genètiques rares concebre fills sans, va ser aprovada al Regne Unit el 2015.

Els experts en embriologia expliquen que el naixement de Abrahim Hassan, els pares jordans van ser tractats a Mèxic per un equip mèdic dels EUA, hauria d'impulsar el progrés d'aquestes tècniques per tot el món.

En aquest cas, la mare del nadó, Ibtisam Shaban, portava gens de l'anomenat síndrome de Leigh, un desordre mortal que afecta el sistema nerviós en desenvolupament.

Els gens d'aquesta malaltia es troben en l'ADN mitocondrial, que proporciona l'energia a les cèl·lules i transporta 37 gens que es transmeten de mares a fills.

Segons l'article de "New Scientist", al voltant d'un quart de l'ADN mitocondrial que tenia Shaban portava la mutació que ocasiona l'esmentada malaltia.

Tot i que la mare d'Abrahim és una persona sana, la síndrome va ocasionar la mort dels seus dos primers nadons, de manera que juntament amb el seu marit, Mahmud Hassan, van sol·licitar l'ajuda de l'especialista en fertilitat John Zhang i el seu equip al Centre de Fertilització New Hope a Nova York (EUA).

En teoria hi ha diverses maneres de dur a terme aquesta tècnica de combinació d'ADN de tres pares, però el mètode aprovat al Regne Unit, anomenat transferència pronuclear, implica la fertilització de l'òvul de la mare, del d'una donant i l'esperma del pare.

Per aquesta tècnica, abans que els òvuls fertilitzats comencin a dividir-se en embrions es retira cada nucli i, a continuació, es descarta el de la donant per reemplaçar pel de la mare.

No obstant això, aquesta tècnica no va resultar apropiada en el cas de Shaban i Hassan, tots dos musulmans, per motius religiosos, ja que s'oposaven a la destrucció de dos embrions.

Per això, Zhang va adoptar un enfocament diferent en el seu tractament, pel qual va retirar el nucli d'un dels òvuls de Shaban i el va inserir en l'òvul de la donant, del qual havia ja estat retirat el seu propi nucli.

L'òvul resultant amb ADN nuclear d'Shaban i l'ADN mitocondrial de la donant es va fertilitzar llavors amb l'esperma del pare.

D'aquesta manera es van crear cinc embrions, dels quals tan sols un es va desenvolupar normalment i d'ell va néixer el nadó Ibrahim.

Segons anuncia la revista, l'equip mèdic parlarà el proper mes de les seves troballes en un congrés científic sobre medicina reproductiva a Salt Lake, EUA, un país on aquests mètodes no han estat aprovats legalment.