El naixement del primer nadó del món engendrat mitjançant una tècnica de reproducció assistida que empra ADN de tres pares diferents s'ha fet realitat, segons ha revelat la revista de divulgació científica britànica New Scientist. Es tracta d'Abrahim Hassan, que ara té cinc mesos i va néixer fruit d'un controvertit mètode que se serveix de l'ADN del pare, de la mare i d'una donant o "segona mare". Aquesta tècnica, que permet als progenitors amb mutacions genètiques rares concebre fills sans, va ser aprovada al Regne Unit el 2015.

Els experts en embriologia expliquen que el naixement d'Abrahim Hassan, de pares jordans tractats a Mèxic per un equip mèdic dels EUA, hauria d'impulsar el progrés d'aquestes tècniques per tot el món. En aquest cas, la mare del nadó, Ibtisam Shaban, portava gens de l'anomenada síndrome de Leigh, un desordre mortal que afecta el sistema nerviós en desenvolupament. Els gens d'aquesta malaltia es troben en l'ADN mitocondrial, que proporciona l'energia a les cèl·lules i transporta 37 gens que es transmeten de mares a fills. Segons l'article de New Scientist, al voltant d'un quart de l'ADN mitocondrial que tenia Shaban portava la mutació que ocasiona l'esmentada malaltia.

Tot i que la mare d'Abrahim és una persona sana, la síndrome va ocasionar la mort dels seus dos primers nadons, de manera que juntament amb el seu marit, Mahmud Hassan, va sol·licitar l'ajuda de l'especialista en fertilitat John Zhang i el seu equip al Centre de Fertilització New Hope a Nova York. Els pares, musulmans, no van voler cap mètode que impliqués la destrucció d'embrions, de manera que Zhang va retirar el nucli d'un dels òvuls de Shaban i el va inserir en l'òvul de la donant, del qual ja havia estat retirat el seu nucli. L'òvul resultant amb ADN nuclear de Shaban i l'ADN mitocondrial de la donant es va fertilitzar llavors amb l'esperma del pare.