Els programes de voluntariat intergeneracional que tenen com a objectiu pal·liar l'aïllament de les persones grans milloren la qualitat de vida dels ancians que viuen sols però també la dels mateixos voluntaris, segons un estudi de la Fundació Pere Tarrés.

D'acord amb l'informe presentat al Palau Macaya de Barcelona, generen beneficis entre les persones voluntàries, la majoria dones i en el 30% d'una edat compresa entre 55 i 69 anys que, en alguns casos, amb el pas dels anys acaben sol·licitant ser usuàries d'aquests programes d'acompanyament.

Segons els responsables de l'estudi qualitatiu, l'objectiu del treball ha estat identificar els impactes que reben tant els usuaris com els voluntaris en els programes d'acompanyament d'Amics de la Gent Gran, de la Fundació Privada Avismón i del Projecte Radars de l'Ajuntament de Barcelona.

En aquest sentit, les dones que col·laboren en els programes d'Avismón i Amics de la Gent Gran analitzats representen el 60 i el 73% del total de col·laboradors, respectivament, i en el cas del Projecte Radars, el perfil majoritari és femení i més grans de 65 anys.

Falten joves

La directora d'Avismón, Magdalena Blasco, ha assenyalat que la participació de la gent jove en el programa de l'entitat que representa és de prop del 20%, però ha assegurat que és complicat retenir-la en la tasca, ja que "la joventut es mou molt per motius laborals i d'estudi".