L'exprimer ministre portuguès António Guterres va rebre ahir del Consell de Seguretat de l'ONU un suport clau i pràcticament definitiu perquè al gener es converteixi en el nou secretari general de les Nacions Unides.

"Em sento honrat i feliç", va afirmar Guterres en una primera reacció a Twitter després de conèixer el resultat d'una votació informal al Consell de Seguretat en la qual se li va expressar un suport gairebé unànime.

L'anunci el va fer la presidència del Consell de Seguretat després d'una reunió en la qual es va dur a terme ahir una votació clau, ja que per primera vegada els països amb dret a veto podien bloquejar la candidatura d'algun dels aspirants.

La d'ahir va ser la sisena votació secreta del Consell en les últimes setmanes, però ja des de dilluns s'estava informant que el procés estava en l'esprint final i possiblement hi hauria novetats en els propers dies.

"Avui [ahir per al lector], després de sis votacions (informals i secretes), hi ha un clar favorit, i el seu nom és António Guterres", va declarar l'ambaixador rus, Vitali Txurkin, el país presideix aquest mes el Consell de Seguretat de l'ONU. Txurkin també va anunciar que els membres del Consell es reuniran aquest dijous per dur a terme la votació formal. "Espero que öGuterres] sigui designat per aclamació", va afegir l'ambaixador rus.

A partir d'aquesta votació formal, el Consell farà la seva recomanació a l'Assemblea General, i aquest òrgan serà el que ratifiqui la designació de Guterres, fins al desembre passat titular de l'Alt Comissionat de Nacions Unides per als Refugiats (ACNUR).

Guterres competia pel lloc amb nou aspirants més, però davant seu tenia dos importants reptes: no és d'Europa Oriental, la zona a la qual correspondria ara designar el nou titular de l'ONU, ni tampoc és dona. L'ONU s'ha regit per un sistema de rotació regional per designar càrrecs com el de secretari general, i les apostes estaven a favor d'un representant d'aquesta zona, encara que cap d'ells no va aconseguir convèncer finalment el Consell.

També s'estava impulsant la idea que fos una dona la que reemplacés Ban Ki-moon a partir del gener, i per això entre els deu aspirants hi havia tres dones d'Europa Oriental. L'última de presentar-se, el 29 de setembre, va ser la búlgara Kristalina Georgieva, vicepresidenta de la Comissió Europea, però en la votació secreta que es va dur a terme ahir va tenir fins i tot menys suport que la seva compatriota Irina Bokova, directora general de la UNESCO.

L'única llatinoamericana que quedava a la cursa, la ministra argentina d'Exteriors, Susana Malcorra, ahir va tenir cinc vots a favor, tres abstencions i set en contra, inclòs el veto d'un dels cinc països amb seient permanent.

En contrast, Guterres, que havia guanyat les cinc votacions anteriors en el consell, va obtenir ahir tretze vots a favor i dues abstencions, segons fonts diplomàtiques.