El Tribunal Administratiu de Rennes va autoritzar per primera vegada que una ciutadana francesa sigui inseminada a l'estranger amb l'esperma congelat del seu marit mort, segons va informar el seu advocat.

Aquesta és la segona sentència judicial a França en favor d'una fecundació amb semen congelat d'un espòs mort, però és la primera resolució judicial en aquest sentit referida a una ciutadana francesa, segons va precisar el lletrat David Simhon.

La demandant va acudir als tribunals després que l'Hospital de Rennes, al nord-oest de França, es negués a lliurar-li el semen del seu difunt marit per fer-se una inseminació, una pràctica prohibida a França però autoritzada en altres països europeus, com l'estat espanyol i Bèlgica.

Els jutges van ser sensibles a la seva reclamació davant les "circumstàncies excepcionals" que representava el seu cas. "El decés del seu marit i després el del seu fill al final de l'embaràs constitueixen un dany desproporcionat al seu dret que es respecti la seva decisió i la del seu difunt marit de convertir-se en pares", va indicar el Tribunal Administratiu en un comunicat.

Per aquest motiu, els jutges que van estudiar el cas van ordenar a l'hospital que permeti l'exportació de l'esperma a un centre d'un país on aquesta pràctica sigui legal.

La sentència pot ser apel·lada per l'hospital davant el Consell d'Estat, màxima instància administrativa de França, la decisió només podria ser recorreguda davant del Tribunal de Drets Humans d'Estrasburg.

Però el lletrat de la demandant es va mostrar convençut que no caldrà arribar a aquesta instància perquè la seva clienta pugui recórrer a la inseminació. I va fer notar que aquest tipus de sentències posen de manifest la necessitat de canviar la llei francesa.

Al final del mes de maig passat, el Consell d'Estat francès ja va autoritzar l'exportació de l'esperma d'un ciutadà italià per fecundar a Espanya la seva vídua, una espanyola.

L'home va morir a París, on residia la parella, poc abans que estigués programada la inseminació de l'esposa.

Davant el caràcter particular del cas, el Consell d'Estat va autoritzar l'exportació de l'esperma del difunt a l'Estat espanyol.