L'Agència Espacial Europea (ESA) espera rebre dades del satèl·lit MRO de l'agència nord-americana NASA per saber què ha passat amb el mòdul Schiaparelli, del qual aquest dimecres va perdre el senyal 30 segons abans que toqués la superfície de Mart. L'ESA va informar, des del seu centre de control d'operacions a Darmstadt (Alemanya), que va rebre el senyal del radiotelescopi a Pune (Índia) que indica que el mòdul Schiaparelli ha baixat per l'atmosfera de Mart però que l'ha perdut en els últims moments, que són els més complexos perquè hi poden haver tempestes de pols.

El director de vol de l'ESA, Paolo Ferri, va informar que en aquest primer senyal es va poder veure l'inici del descens, l'enlairament del paracaigudes, la separació de l'escut frontal i del paracaigudes. Després el senyal es va perdre i a última hora de la nit no se sabia encara si s'havia produït l'aterratge sobre Mart. El director adjunt d'ESOC, Juan Miró, va dir a Efe que han arribat dades del satèl·lit Mars Express, que també orbita Mart i ha gravat la seqüència de descens. Amb aquestes dades "s'ha reconstruït la seqüència de descens fins que s'ha desprès del paracaigudes i de la protecció tèrmica, però a partir d'aquí no se sap què ha passat", segons Miró.

El Trace Gas Orbiter, un dels elements de la primera part de la missió ExoMars, es va col·locar bé en una òrbita al voltant de Mart, des d'on estudiarà l'origen de gasos com el metà, va informar el director de vol de l'Agència de Espacial Europea (ESA), Michel Denis. L'ESA va rebre la confirmació que la complexa maniobra de la posada en òrbita es va produir bé i que ara el Trace Gas Orbiter es mou al voltant del planeta vermell, va afegir Denis, des del centre de control d'operacions. L'orbitador té entre altres comeses comprendre millor l'origen del metà i buscar senyals de l'existència de vida en aquest planeta. Ara l'ESA té dues missions a Mart: ExoMars i Mars Express, que va ser el primer projecte europeu en aquest planeta, segons Denis.

Segons van confirmar des de l'Agència Espacial Europea, després que el Trace Gas Orbiter aconseguís arribar al seu destí, era necessari canviar la seva trajectòria mitjançant una complicada maniobra de frenada perquè entrés en l'òrbita de Mart en ser capturat per la seva gravetat. Per frenar, l'aparell va encendre un motor que va romandre actiu més de dues hores i un cop a l'òrbita la nau va apuntar cap a la Terra.