La fira de la Catalunya Central dedicada a l´economia verda, l´Ecoviure, ja té els motors en marxa de la seva divuitena edició, que se celebrarà durant tot aquest cap de setmana. Per primera vegada, la fira diversifica espais amb dos pols d´atracció ben diferenciats: d´una banda, el Palau Firal de Manresa, on hi haurà el gruix d´expositors, de sectors tan diversos com la construcció sostenible, les energies renovables, i l´alimentació, la cosmètica i el tèxtil ecològics. De l´altra, la plaça de Sant Domènec de Manresa, que s´estrena com a seu de la primera Mostra del Vehicle Elèctric, que es portarà a terme durant avui i demà. S´hi espera la participació de set empreses locals, que hi portaran els seus vehicles o solucions per a la mobilitat amb energia elèctrica. Durant aquests dos dies, hi haurà un servei de taxi elèctric gratuït entre la plaça de Sant Domènec i el Palau Firal.

Una norantena d´expositors

Ecoviure 2016 compta amb la participació d´una norantena d´expositors, una xifra que es manté respecte de les anteriors edicions. Durant el cap de setmana, els horaris d´obertura seran de 2/4 d´11 del matí a 2/4 de 9 de la tarda. L´entrada és gratuïta. L´acte inaugural, on participaran les autoritats convidades i es lliurarà el premi al millor producte de la fira, tindrà lloc aquest dissabte a 2/4 de 12 del matí. A continuació, una taula rodona moderada pel periodista Jaume Barberà debatrà sobre com ens imaginem el futur amb personatges com l´economista i activista social Arcadi Oliveres, el músic Natxo Tarrés i el naturalista Martí Boada.

En la presentació del programa de la fira, que va tenir lloc al Palau Firal, el regidor de Qualitat Urbana i Serveis de l'Ajuntament de Manresa, Jordi Serracanta, va assegurar que l´Ecoviure ha ampliat «el radi d'atracció» i que cada vegada porta «més gent de fora de la ciutat i la comarca» a Manresa. A més, va explicar que la comissió organitzadora, a qui va agrair la tasca, fa un esforç per atraure empreses expositores de diversos àmbits, amb una incidència especial, els darrers anys, en temes d'energies renovables.

Mobilitat sostenible

Aquesta edició d´Ecoviure aposta de manera decidida per la mobilitat sostenible. Per aquest motiu, el Fòrum Energia, una trobada de caire professional que es farà divendres a l´auditori del Conservatori Municipal de Música de Manresa, es dedicarà exclusivament a aquest tema. Per la seva banda, la Mostra del Vehicle Elèctric portarà a la plaça de Sant Domènec diferents solucions de mobilitat elèctrica, des de turismes fins a motos i bicicletes, així com sistemes de càrrega. La proposta suposa un pas endavant en la promoció de la mobilitat sostenible utilitzant energies netes i renovables.

Activitats i tallers

Com ja és habitual, Ecoviure farà un esforç especial per difondre els valors de la sostenibilitat entre els més menuts, que podran participar en diferents tallers i activitats pensats especialment per a ells.

Per als adults, hi haurà diferents tallers de roba reutilitzada, tant dissabte com diumenge, a més de xerrades sobre temes diversos com l´alimentació saludable, el TTIP (el tractat de comerç entre Europa i els Estats Units), l´eficiència energètica, la tracció animal o els arbres fruiters. També es farà una visita a una finca amb gestió autònoma de l´aigua a càrrec de l´empresa La Gota, guanyadora del premi al millor producte d´Ecoviure en l´edició passada.