La nena afganesa que es va fer famosa pels seus ulls verds en una portada de la revista National Geographic l'any 1985 ha estat detinguda aquest dimecres al Pakistan per possessió il·legal d'un document d'identitat nacional d'aquest país, on viu en un camp de refugiats.

Sharbat Gula, immortalitzada pel fotògraf Steve McCurry, va obtenir presumptament documents d'identitat pakistaneses per a ella i dos suposats fills després de subornar tres funcionaris, segons un agent de l'Agència de Recerca Federal (FIA) que va preferir mantenir l'anonimat.

La refugiada afganesa, de 46 anys, que no té nacionalitat pakistanesa, serà traslladada a una presó per a dones, on esperarà fins que un tribunal vegi el seu cas, i pot enfrontar-se a una pena de presó de fins a set anys. "Podrien expulsar-la del país", afegeix la font de la FIA. La Policia cerca a més als dos suposats fills de Gula per detenir-los.

L'agència federal va començar a investigar el seu cas el febrer del 2015, en un moment en el qual van sortir a la llum nombrosos casos de refugiats afganesos que intentaven obtenir documents pakistanesos per no ser expulsats del país.

Pakistan acull actualment 1,4 milions d'afganesos registrats legalment i 900.000 més en situació il·legal, la qual cosa els converteix en una de les comunitats de desplaçats més grans i antigues del món que va començar a arribar a territori pakistanès amb la invasió soviètica en 1979. Uns 456.000 d'aquests refugiats han tornat a Afganistan en el que va d'any, la gran majoria en els últims tres mesos, davant l'ultimàtum del Govern pakistanès perquè abandonin el país.

Gula va ser immortalitzada pel fotògraf nord-americà Steve McCurry en un camp de refugiats de la localitat de Peshawar l'any 1985. El seu rostre embolicat en un mocador vermell i els seus poderosos ulls verds van convertir la imatge de la nena en una icona de la fotografia contemporània. McCurry va tornar a fotografiar Gula 17 anys més tard a Afganistan i va descobrir que la dona, que llavors tenia 30 anys, desconeixia la seva fama internacional.