«La delegada del Govern de la Generalitat ha visitat avui...». Sovint el dia a dia de la política santpedorenca Laura Vilagrà (ERC), delegada del Govern de la Generalitat a la Catalunya Central, té aquest resultat en forma de nota de premsa. La delegada visita municipis. Molts. Perquè té la voluntat d´haver fet una trobada individualitzada amb tots els alcaldes i, si pots ser, culminar la feina els primers mesos de l´any que ve. 79 alcaldes han encaixat la mà de Vilagrà en els darrers 9 mesos. És el temps que ha transcorregut des que va ser nomenada, rellevant el berguedà Juli Gendrau.

Ha visitat 79 alcaldes en un territori que comprèn el Bages, Berguedà, Solsonès, Osona, Moianès i Anoia. En total, 169 municipis, i 513.000 habitants. Entrevistar-se amb alcaldes, un parell, també omple bona part de l´agenda del dia triat per acompanyar-la.

El primer maldecap del dia per a Laura Vilagrà, però, no sol ser la feina. Despertar, llevar, vestir i alimentar les seves dues filles, l´Arlet i la Gal·la, de 5 i 3 anys, respectivament, li ocupen les primeres hores. Apareix agafant l´Arlet de la mà i amb la Gal·la a coll. Vestida per a la feina del dia, a punt per abandonar la tasca de mare i posar-se el barret de delegada. Una mica abans de les 9, més que puntual, arriba a l´escola la Serreta (recorda el greuge envers el centre que ella mateixa va veure néixer quan era alcaldessa, fa 10 anys, de manera provisional, i encara és una escola d´aules en cargoleres).

Laura Vilagrà acompanyant a una de les seves filles a l'escola. FOTO: Enric Badia

Començar el dia portant les nenes a escola suposa veure el primer sol amb una certa acceleració. El moment de reflexió li arriba, sempre que pot, amb un cafè, de bar, l´únic de la jornada, asseguda en una taula i repassant la premsa. Li agrada estar informada, per reaccionar, si cal, però per tenir al cap quina és la situació del territori i de cadascun dels pobles que visita.

El pòsit informatiu el conrea no només amb diaris i ràdios locals, sinó que cada dia es mira el recull informatiu que li arriba des de Presidència del Govern, i a través del mòbil. Aquest aparell també li aporta moltes altres informacions o comunicacions, per exemple del partit. Vilagrà vol ser una delegada informada, indubtablement.

El primer espai d´informació és aquest cafè, el segon, el cotxe. Vilagrà té vehicle (una berlina de Seat) i conductor a la seva disposició. De fet, en té dos, perquè puguin estar sempre a punt. Al cotxe s´hi passa moltes hores en els desplaçaments d´un lloc a l´altre. «Al principi vaig dir que jo no volia xofer i cotxe oficial. No n´havia tingut mai, però em van fer veure que no podia anar voltant per tota la Catalunya Central conduint».

Llegint el diari per a informar-se des del seu cotxe oficial. FOTO: E.B.

El cotxe, com passa sovint amb els polítics, pot ser una petita oficina de treball. Per si no ha fet el cafè, al cotxe també hi pot fullejar el Regió7 «ara que ja no em marejo llegint asseguda al costat del xofer». Aquesta vegada ho fa anant cap a Torelló. Però ha de canviar ràpidament de sintonia comunicativa. S´endinsa a Osona, comarca on el referent en paper és El 9nou. Però, fonamentalment, allò que farà és informar-se estrictament de quina és la situació de l´Ajuntament i del municipi. Unes dades de referència que li poden ser útils en la conversa que tingui amb l´alcalde, el convergent Santi Vivet.

Amb Vivet parlen dels ajuts, de la situació econòmica (bona, a Torelló), dels projectes que tenen, com ara el canvi de seu de l´ajuntament, i d´instal·lacions que consideren vitals, com una residència d´avis o un centre d´entitats. No hi va sola. A Torelló l´espera un fidel col·laborador, el seu secretari de delegació, Pep Mas, un manlleuenc que coneixia del partit. Li ofereix seguretat en els continguts i garantia de treball, de fer el seguiment de les peticions que se´ls plantegen des del territori. I la visita acaba amb recorregut pel poble, amb entrada a alguna d´aquestes instal·lacions, i un compromís: assistir a alguns dels actes de referència, com ara el festival de cinema de muntanya que s´hi organitza cada any. Vilagrà sap que la convidaran a mil i un actes, però admet que, de la feina que fa, «les visites als alcaldes és el que més m´agrada. Recordo els temps d´alcaldessa de Santpedor i m´hi sento còmoda. Els entenc».

A Torelló, acompanyada per un regidor i per l'alcalde del municipi osonenc. FOTO: E.B.

Ha sortit a les 9 de Santpedor, per ser a les 10 a Torelló, i seu al cotxe altra vegada cap a 2/4 de 12 per ser a les 12 a Santa Maria de Besora. Segona visita del dia a un ajuntament. Avui són totes dues a Osona, perquè els seus col·laboradors miren que les visites siguin relativament properes, que no hagi d´anar d´un cap a l´altre de la regió en un mateix dia.

Torelló és una de les poblacions de més pes de la comarca d´Osona, amb Manlleu i, òbviament, Vic. Ara, però, és el torn d´un dels centenars de petits municipis. Santa Maria de Besora, 162 habitants, i un simpàtic i particular alcalde, Camil Adam. Un home que gairebé és el poble. Pagès i ramader, poc amant del quedar bé per quedar bé.

Aquí Vilagrà salva una d´aquelles situacions inesperades. Li demana si vol que signi al llibre de visites, un exercici que Vilagrà fa habitualment, però Camil Adam li denega. «No en tinc, de llibre de visites», li etziba en un primer moment. Però corregeix: «bé, en tenim, però està en blanc». I l´hi mostra. Ningú no hi ha signat mai. «Ni ho farà si no ens porta alguna novetat, algun ajut econòmic». I Vilagrà, que no té xecs a les seves butxaques de delegada, ho accepta. «Pensi que l´ha d´estrenar el President», i canvia de tema.

Adam és alcalde, però és un batlle singular. D´aquells que pràcticament ho és tot. Fa de pagès i ramader, però quan ha calgut ha assistit completament un part al mig del carrer (dues vegades). Ell és el poble. I té clar que necessita serveis. L´escola és inqüestionable. Explica a Vilagrà que Ensenyament no li permet fer el servei de menjador, però el fa. Fa el menjar una mare i els nens mengen al saló de plens. Sap que «sense menjador no tindrem nens, i si no hi ha escola, el poble és mort». Per tant, la norma principal és la supervivència. Ara tenen escola. I tant! I els nens han portat fotos de quan eren més petits, i fins i tot l´alcalde n´hi ha posat una de seva.

La santpedorenca visitant l'escola de Santa Maria de Besora. FOTO: E.B.

Completada la visita i compromisos de vigilar els temes econòmics (els ajuts promesos pel Govern que no han arribat, per exemple), Vilagrà se´n torna a casa. Avui a casa de la mare, on dinen les filles. Les veurà una mica. I després, a 2/4 de 4 tornarà a la delegació per reunir-se amb els seu equip: Pep Mas, la cap de premsa i protocol, Carme Cara, el secretari de la delegació, Ramon Vidal, i l´administrativa Dolors Colomé. Una hora de reunió per preparar l´agenda farcida d´actes amb consellers i fins i tot amb el President. Torna a Santpedor. Avui que no té sopar de feina. Acompanyarà les nenes a la piscina.