El cuiner manresà Jordi Cruz, que alterna la seva feina de xef per a Àbac, Angle i Ten's amb la seva participació en el programa televisiu Masterchef, considera que "després del boom dels últims anys, la gastronomia espanyola ha entrat en un període de reflexió".

Cruz, que ha fet el llibre Cuina a casa com un xef (Ed. Grijalbo), ha dit que "la gastronomia espanyola ha viscut un boom els últims anys" i després del tancament del Bulli de Ferran Adrià "ara sembla que es troba en una etapa de reflexió".

En general, Jordi Cruz no veu una parada, però sí "certa desacceleració en aquest voler fer coses noves, hi ha més relaxació i una actitud de recollir allò sembrat els últims anys". Recorrent al símil futbolístic, Cruz entén que "a molts països creguin que a Espanya se li ha acabat el cicle, però la gastronomia d'aquest país és increïble", adverteix.

Segons la seva opinió, Espanya és "una privilegiada per la seva cultura gastronòmica: a cada campanar hi ha un plat que et parla d'una regió o de diversos productes", i té un gran mèrit si es mira els països que ens envolten, "França i Itàlia, que són potències gastronòmiques".

Pel que fa a productes, afegeix, "tenim de tot i bo, horta, muntanya, mar i a sobre la sort que els últims vint anys van aparèixer uns sonats que van capgirar-ho tot", encapçalats per Ferran Adrià.

Deu anys després que publiqués Cocina con lógica, Cruz s'ha embarcat en aquest nou llibre, amb el qual, diu, pretén "portar a la llar les tècniques culinàries".

Encara que el lector no faci les receptes, Cruz busca la seva motivació perquè "amb un petit esforç pugui aconseguir unes receptes i uns emplatats de xef", i al mateix temps és una forma de "donar a conèixer alguns productes i determinades tècniques".

Als cuiners domèstics que els espantin determinades tècniques recollides en el llibre, Cruz els tranquil·litza: "hi ha receptes amb nitrogen com un sorbet de mandarina, però també s'explica que si no es té la tecnologia del nitrogen, es pot fer en un congelador i al final serà semblant, encara que no sigui instantani, perquè el nitrogen és com una fregidora".

Si el lector segueix els passos de les receptes recollides al llibre li sortiran bé, però "no sabrà per què, d'aquí la importància del llibre per entendre per què es fan les coses, els passos que cal seguir i el raonament".

Es tracta d'un "llibre escrit amb el cor", que recull "receptes de 26 anys de treball" des dels seus inicis, quan als 24 anys es va convertir en el xef espanyol més jove d'obtenir una estrella Michelin, i neix a més de la necessitat de publicar el que fa, "a diferència de la cultura gastronòmica francesa, que tot ho amagaven".