Sabíeu que la sequedat de la pell i l'acne, la cel·lulitis o les bosses dels ulls poden millorar moltíssim amb un bon drenatge limfàtic? I que pots fer-t'ho tu mateixa? T'ho expliquem.

La limfa és el sistema que neteja els nostres teixits. A més de la circulació sanguínia, comptem amb aquest sistema hídric intern que s'encarrega de recollir i eliminar els líquids i toxines generades pels diferents òrgans i teixits. No obstant això, de vegades el sistema s'estanca i no flueix amb l'eficàcia necessària, cosa que es tradueix en diversos problemes de salut. Entre ells, molts que afecten la pell. Tots i totes sabem que la retenció d'aigua als turmells, que provoca cames inflades, sol ser un problema limfàtic que pot afectar greument la circulació sanguínia i provocar varius, entre d'altres problemes cardiovasculars.

Però també un insuficient drenatge causa bosses i ulleres a la parpella inferior, està en l'origen de la cel·lulitis així com de problemes de sequedat de la pell, rosàcia o acne, ja que, en no poder eliminar les toxines, aquestes s'acumulen en la pell i provoquen que aquesta no aconsegueixi funcionar amb normalitat i no es posin en marxa els processos de neteja, regeneració i renovació.

De fet, un mal funcionament de la limfa provoca fatiga i afecta greument el nostre sistema immunitari, fent-nos més propensos a contraure infeccions. Una bona manera d'activar la limfa és caminar, encara que de vegades no és suficient.

Per ajudar, pots estimular el drenatge limfàtic amb massatge en alguns punts del cos. Abans de començar, tingues en compte que es tracta d'un tipus de massatge molt suau i lent per ajudar a «empènyer» la circulació de la limfa. Per tant, no cal prémer fort ni fregar la pell. Tampoc cal fer servir cap tipus d'oli o cosmètic, ja que no es tracta de fer penetrar actius, sinó d'estimular l'eliminació de líquids.

-Seu en una cadira i col·loca la cama dreta sobre de l'esquerra (creuar-te de cames). Posa les mans a la part exterior de la cuixa i fes cercles des del genoll cap a l'engonal. Fes-ho unes 20 o 30 vegades i repeteix en l'altra cama.

-Posa't de peu, estén el braç dret cap a un costat, amb el palmell mirant cap amunt i lleugerament flexionat pel colze. Relaxa't, no ho mantinguis tens. Amb la mà esquerra, traça cercles des del canell dreta fins a l'espatlla i descendeix d'aquest fins l'aixella. Repeteix 10 vegades i canvia de braç.

-Seu de nou en una cadira, amb l'esquena recta contra el respatller. Col·loca les mans amb les puntes dels dits sobre de l'engonal dreta. Realitza moviments suaus, com si els teus dits fossin ones, cap als ganglis inguinals. Repeteix 10 vegades i canvia a l'engonal esquerra.

-Col·loca les mans als laterals del coll, sota de les orelles. Fes 10 cercles.

-Col·loca les mans sobre el plexe solar (en el buit entre tots dos pits i per sota d'aquests). Pren aire profundament i, a l'exhalar, prem amb les dues mans suaument perquè s'elimini per complet.