Les relacions de parella cal cuidar-les des del primer dia. Amb el pas del temps, no obstant això, tendim a despreocupar-nos i caure en errors que poden fer perillar la relació i desembocar en una traumàtica ruptura. Segons la psicòloga Susan Krauss Whitbourne, professora de psicologia de la Universitat de Massachusetts, aquests són els errors més comuns que cometen les parelles.

Donar per descomptat que és la teva parella

En relacions llargues és fàcil acostumar-se a tenir la nostra parella sempre al nostre costat. Es perden els detalls, es descura la relació i comencem a oblidar que hi ha algú que comparteix la vida amb nosaltres. Si no conreem dia a dia la relació i la rutina s'apodera d'ella, tot pot esfondra-se en el moment en què menys t'ho esperis. En aquests casos va bé imaginar com seria la vida si ell o ella no hi fos, i de quina manera afectaria el teu nivell emocional. Pot ser una bona medicina per a donar la volta a la situació.

Dependència malaltissa

Mai és bo estar sempre sobre la parella, trucant-la per telèfon contínuament, aclaparar-la amb missatges de WhatsApp, exigint atenció contínuament... Hi ha ocasions en què es genera una dependència malaltissa per part d'un dels dos membres que acaba atabalant l'altre, i causa allunyament i desconfiança. En aquests casos és convenient que cadascú fixi el seu espai i tots dos el respecten.

Parlar de la vida privada

Totes les parelles guarden secrets íntims. D'això no n'hi ha cap dubte. Si ella o ell s'assabenta que compartixes aquestes confidències amb altres persones, es generarà una situació de desconfiança, de traïció. Cal saber diferenciar entre demanar consell a algú per una situació concreta en l'àmbit de la parella i el relat d'intimitats que pot fer caure el món construït per aquestes dues persones.

Compartir amb uns altres nostres frustracions

Les frustracions, inseguretats i moments d'infelicitat poden portar-nos a compartir amb persones alienes tot allò que ens està fent patir. Més enllà de revelar els nostres secrets de parella, com comentàvem més amunt, hem de ser conscients que aquestes actituds a la llarga són contraproduents. Si no diem a la nostra parella el que ens molesta d'ella, no podrà activar els mecanismes per a evitar este comportament. A la llarga, ens impedirà veure allò de bo que té i només ens fixarem en allò que és negatiu.

Qüestionar la relació

És un símptoma alarmant que la relació no funciona bé. Començar a pensar que això no durarà per diferents motius (pors, desídia, falta de confiança...) provocarà inseguretat en l'altre membre de la parella i el futur que esteu contruint junts se'n veurà ressentit. Un altre signe preocupant d'aquesta situació és buscar sempre plans alternatius per a no estar amb ell/ella. El final pot estar a prop.

Tenir una actitud agressiu-passiva

Cal aclarir que no siempe una actitud agressiu-passiva és conscient. La forma més comuna sol ser donar sempre la raó a la teva parella per a evitar enfrontaments. Aquesta actitud sol estar relacionada amb alguna cosa que no ens agrada o molesta de l'altra part. El millor que pots fer és dir-li el que t'està fastiguejant, parlar-ho i solucionar-ho.

Donar-se per vençut

Quan la parella travessa dificultats no cal donar-se per vençut. Si volem que la relació segueixi vent en popa cal bregar amb els problemes que van sorgint (una malaltia, perdre la feina...). Tots necessitem el suport de l'altra part, si ho obviem i deixem que el dolor s'apoderi d'ell/ella, estarem destruint el futur de la relació.

Actituds de menyspreu

És important fer saber a la nostra parella el lloc que ocupa en la nostra escala de prioritats. Així podrà conéixer el rol que juga en la nostra vida. Si vas a una festa i interactues més amb la resta de la gent que amb ell/ella i amb prou feines intercanvies unes paraules, és un símptoma de rebot. A la llarga, això causarà el final de les emocions de la teva parella vers tu.

Caure en la desesperança

Són moltes la dificultats per les quals travessen les parelles i que necessiten d'un esforç per part de tots dos per a superar-les. Una infidelitat, diferències de personalitat o un simple malentès són només algunes coses que poden portar a la desesperació. Si ens rendim i no afrontem aquestes circumstàncies, el negativisme ens envairà i serem incapaços de veure allò que té de bo la nostra relació.