El filòsof francès d'origen búlgar Tzvetan Todorov, premi Príncep d'Astúries en Ciències Socials en 2008 i un dels intel·lectuals més reconeguts del món, ha mort aquest dimarts en un hospital a París, segons ha informat a Efe Joan Tarrida, el seu editor a Espanya .

Filòsof, lingüista, sociòleg i crític literari, Todorov (Sofia, 1939) era un destacat teòric de la literatura i historiador de les idees, així com a analista de la cultura.

Va ser autor de títols com 'La teoria de la literatura dels formalistes russos' (1965); 'La conquesta d'Amèrica' (1984), la seva primera investigació sobre l'alteritat; 'Davant del límit' (1991), sobre els camps de concentració; o 'Els abusos de la memòria' (1995).

El seu editor, Joan Tarrida, ha destacat la vigència dels estudis de Todorov sobre la influència de la política en les llibertats individuals.

L'obra de Todorov, l'autor que més llibres ha publicat l'editorial Galàxia Gutenberg, una dotzena d'ells, reflexiona sobre el lloc de l'individu en la Història, així com la contraposició de l'individualisme en el totalitarisme i la democràcia, ha explicat Tarrida.

L'editor ha considerat molt "recomanable" la lectura de l'obra d'aquest intel·lectual en temps com els actuals.