Gilbert Baker, el creador de la bandera de l'arc de Sant Martí, símbol de la comunitat LGTB, va morir aquest divendres als 65 anys mentre dormia a la seva residència de Nova York.

Nascut el 1951 a Chanute, Kansas, Baker va ingresar a l'Exèrcit el 1970 i va ser destinat a San Francisco (Califòrnia) en ple bullici del moviment pels drets civils i de les dones, així com de la reivindicació de l'homosexualitat.

Després de deixar l'Exèrcit el 1972, Baker és va quedar a San Francisco on va començar una carrera com a artista que va tenir en la bandera de l'art de Sant Martí (1978) la seva creació més cèlebre i que és va convertir tambié en un símbol recurrent de la seva obra.

Va ser en ocasió de la desfilada de l'Orgull gai de 1978 que Harvey Milk, el primer representant electe obertament gai dels EUA, li va encarregar a Baker dissenyar un símbol que representés al col·lectiu.

Baker va cosir unes teles que ell mateix havia tenyit per crear aquesta bandera arc de Sant Martí, que en el seu primer model tenia vuit barres de colors i que més endavant evolucionaria a les sis amb les que ha passat a la posteritat.

Els vuit colors originals eren el rosa (símbol de la sexualitat), el vermell (la vida), el taronja (la salut), el groc (el sol), el verd (numèrica), el turquesa (la màgia), el blau (la pau) i el violeta (l'esperit).

Baker va eliminar després el rosa perquè la seva fabricació era molt costosa i va combinar el turquesa i el blau.