La Lluna plena de maig, també coneguda popularment com la 'Lluna de les flors', es podrà veure aquest dimecres 10 de maig a Espanya des de les 20:57 fins a les 07:08 hores, arribant al 100% de la il·luminació a les 23: 42 hores, segons informa el portal meteorològic Eltiempo.es.

Per tant, la Lluna estarà en el cel durant 10 hores i 11 minuts, mentre que el Sol romandrà al firmament quatre hores més (14 hores i 11 minuts), en sortir a les 07:06 hores i marxar a les 21:17 hores. Això es deu al fet que durant l'estiu, la lluna roman menys temps al firmament a l'hemisferi nord.

Aquest comportament es deu al fet que la lluna plena, en estar oposada al Sol, té lloc a la part del firmament que està per sota de l'equador celeste de la Terra. Així que recorre un camí més curt d'horitzó a horitzó des que surt fins que es pon. Aquest efecte és més pronunciat com més al nord es pugui albirar el fenomen.

Com a conseqüència, en estar prop de l'horitzó, la Lluna sembla molt més gran quan hi ha alguna cosa que li dóna escala. Sovint, té un color vermellós durant els mesos estivals, la qual cosa es deu al fet que la llum de la Lluna ha de recórrer més atmosfera fins a arribar als ulls de qui la veu.

En aquest cas, la lluna plena de maig no passarà pel camí de cap planeta, encara que es trobarà en un lloc relativament fosc del cel, ja que passarà per davant de la constel·lació de Lliura. És a dir, en llocs amb cels prou foscos, la Lluna destacarà molt més que les regions al seu voltant.'Lluna de la mare' o 'Lluna de la nit'

L'origen d'aquesta denominació es deu a la cultura popular, ja que se sol utilitzar els noms que les tribus natives americanes donaven a cada lluna. En concret, la del mes de maig servia per controlar el pas de les estacions i l'arribada de cada moment.

No obstant això, les denominacions varien. Així, altres donaven diferents noms a aquesta lluna, com 'Lluna de la mare', en considerar-la un símbol de l'augment de la fertilitat; 'Lluna de la llet', com a símbol del final de les gelades tardanes; i 'Lluna de la sembra de blat de moro', per la florida de les plantes.

En canvi, a la Xina els mesos lunars reben diferents noms i, en concret, la lluna plena de maig rep la denominació 'Huáiyuè' o mes de l'acàcia. A l'Orient Mitjà, tant jueus com musulmans utilitzaven la lluna com a base dels seus calendaris. Segons la tradició jueva, els mesos comencen amb la lluna nova, i la lluna plena de maig tindrà lloc al catorzè dia del mes Iyar.