Els editors de diaris han renovat el seu compromís amb la llibertat d'expressió en una històrica assemblea general celebrada avui a Madrid en la qual han aprovat canvis que suposen una autèntica refundació del que fins ara, i des de la seva creació en 1977, era l'Associació d'Editors de Diaris Espanyols, la ja antiga AEDE.

La nova Junta directiva de l'AMI formada per Vocento, Prisa, Unedisa, Grupo Godó, Prensa Ibérica, Grupo Zeta, La Razón, La Voz de Galicia, Grupo Joly, Grupo Henneo, Diario de Navarra, Grupo Serra, Grupo Promecal, El Progreso de Lugo, Diario de León i Gaceta de Salamanca.

La refundació s'ha dut a terme mitjançant una profunda reforma dels estatuts socials de l'entitat, que a partir d'ara passarà a denominar-se Associació de Mitjans d'Informació (AMI). El nom reflecteix una de les claus de la refundació, més enllà de la denominació: AMI s'obre a tots els mitjans d'informació, siguin o no de pagament, nadius digitals o de paper.

Els editors han aprovat també una rellevant remodelació dels òrgans de govern de l'entitat. Es renova íntegrament la junta directiva, que a partir d'ara estarà formada per presidents executius o consellers delegats de les empreses associades a la nova AMI. També es crea una comissió executiva, formada per Javier Moll, president de Prensa Ibérica; Juan Luis Cebrián, president del Grup Prisa; Luis Enríquez, Conseller Delegat de Vocento; Fernando de Yarza, president d'Henneo, i Antonio Miguel Méndez Pozo president de Promecal.

L'assemblea ha estat presidida pel fins ara màxim responsable de l'AEDE i conseller delegat de Prisa, José Luis Sainz, qui ha ressaltat en la seva intervenció el ferm compromís dels editors de diaris amb els seus lectors que els ha portat a facilitar la informació als ciutadans a través de totes les plataformes que la tecnologia posa al seu abast. El relleu de Sainz al capdavant de l'associació ho ha pres Javier Moll, president de Prensa Ibérica, designat amb el suport unànime de l'assemblea.

Javier Moll, president de Prensa Ibérica, saluda el president sortint, José Luis Sáinz, conseller delegat del Grupo Prisa.

En la seva intervenció davant els associats, Moll ha destacat el ferm compromís dels editors amb la llibertat d'informació, una llibertat que és exercida des de la responsabilitat cívica i jurídica, mentre que els editors responen davant la societat dels seus errors i dels seus encerts. I va contraposar els principis de credibilitat, veracitat, respecte i pluralitat amb què exerceixen l'activitat informativa els editors a les pràctiques dels qui han generat el fenomen de les anomenades "notícies falses", cosa que "la societat contempla atònita".

El primer president de l'AMI ha ressaltat també la fonamental labor que exerceixen els periodistes i ha subratllat la seva voluntat de crear espais de trobada entre aquests i els editors, espais on caminar junts en la recerca de models de futur per al sector. La seva intenció és propiciar aquest treball en comú a través d'un ens específic per a periodistes en sintonia amb el model ja existent i reeixit de la WAN, l'associació mundial de periòdics. "Una empresa de mitjans informatius sense periodistes no és res", ha ressaltat Moll.

Les seves últimes paraules han estat per dir que assumeix la seva comesa com una labor col·legiada que requereix "suport, lleialtat i col·laboració sincera" per aconseguir els objectius de l'associació. Javier Moll ha conclòs prometent "el major dels esforços per aconseguir portar aquest vaixell al port segur que tots somiem".

L'assemblea va guardar un minut de silenci pels 6 periodistes assassinats des de principis d'any.