Anar a la platja i posar-se vermell com una gamba pot fer molta gràcia, però la pell té memòria i les cremades d'avui es poden convertir en un càncer d'aquí a quinze anys. Per això, i per aquells que s'oblidin la crema protectora a casa (o que no estiguin acostumats a portar-ne), l'emprenedor de Vilobí d'Onyar Lluís Díaz ha creat i patentat Aniartsun Protect, la primera dutxa de protector solar autoaplicable de l'Estat espanyol. Posant un euro a la màquina, i amb l'ajut d'una pistola nebulitzadora, s'obtenen 20 mm de crema amb factor de protecció 25 per a protegir-se tot el cos. Aquest estiu se n'han instal·lat quatre a Torroella-l'Estartit i una Begur, que són les primeres de la Costa Brava. També se'n poden trobar a Portugal, la província de Sevilla i Benidorm. D'altra banda, hi ha municipis com l'Escala o Sitges que ja s'hi han mostrat interessats.

Díaz va explicar ahir que l'objectiu del producte és que «totes les persones que van a llocs amb una llarga exposició al sol puguin disposar de protecció solar a baix cost». Per això, els dispensadors no només són aptes per a la platja, sinó també estan pensats per ubicar-se en parcs aquàtics, hotels, càmpings o piscines municipals, entre d'altres.

A la presentació del dispensador hi va assistir ahir la presidenta de l'associació AEC-Catalunya contra el Càncer, Pilar Cort, que va recordar que posar-se moreno sempre s'ha vist com una qüestió estètica, però cal anar molt en compte per evitar la sobreexposició al sol, la manca protecció solar i les cremades. Segons va explicar, les seves campanyes van especialment dirigides als joves, per evitar que puguin desenvolupar un càncer en l'edat adulta. Segons va indicar, l'any 2012 (l'últim del qual es tenen dades) a Espanya es van registrar 5.004 nous casos de melanoma, la fórmula més greu de càncer de pell. A les comarques gironines, aquell any es van registrar 73 casos, dels quals 15 van resultar mortals. La projecció per a aquest any és que a Girona augmentin les xifres fins al centenar de casos, dels quals un 23% podrien resultar mortals.

Molts turistes inconscients

A banda dels joves, un altre dels col·lectius que té menys consciència dels perills de l'excés de sol són els estrangers, que sovint venen a la platja sense protecció. Per això, Lluís Díaz va explicar que s'han posat en contacte amb el consolat de Dinamarca per informar-los d'aquesta iniciativa, ja que aquest havia demanat a l'Estat espanyol que avisessin els turistes de la necessitat de posar-se crema protectora.

Per la seva banda, la regidora de Platges de Torroella-l'Estartit, Sandra Bartomeus, va mostrar el seu suport a la proposta: «Des de l'Ajuntament donarem suport a tot el que sigui promoure la salut, en la mesura del possible», va assenyalar. En aquest sentit, va assegurar que els agrada ser una de les primeres platges protegides que hi ha a Catalunya.