Reformar el negoci és, igual que quan fem obres a casa, una decisió que s’ha d’afrontar amb totes les garanties. I a Obrallar, de Manresa, te les donen. És una empresa que fa reformes d’habitatges, renovació de bogiues i locals comercials i també obra nova. Coneix bé el sector i recomana «contractar un equip tècnic, ja sigui arquitecte o enginyer, o bé un interiorista que capitanegi el projecte», a l’hora de fer un canvi d’imatge al negoci. «S’ha d’estudiar tot: la millor època per fer reformens depenent de les vendes, els requeriments tècnics necessaris per a l’activitat exercida...».

A l’hora de fer el projecte de remodelació, el botiguer o propietari hi té molt a dir, ell sap quines necessitats té el negoci, amb quines mancances s’ha trobat, quines millores vol accentuar, quina decoració pot fer sentir bé el client i afavorir les vendes... Són aspectes que el tècnic tindrà ben present a l’hora d’elaborar el projecte.

El següent pas serà la contractació d’una empresa constructora que ens garanteixi el termini d’entrega, «fet essencial quan es tracta d’un negoci», apunta Xavier Fernández, responsable d’Obrallar.

Vendrem més reformant el local?

Aquesta pregunta, segons Fernández, té una resposta molt clara i directa: sí. «Al consumidor li agrada comprar en botigues agradables a la vista, adaptades als nous temps en tendències i instal·lacions, que tinguin aquell valor afegit que les distingeix i les diferencia de la resta de competidors».

Des dels Gremis de Constructors s’impulsen iniciatives per facilitar als consumidors la tria d’empreses constructores que ofereixen un segell de qualitat en les seves obres, que tenen la voluntat de ser reconegudes al mercat per fer bé la seva feina i assumir les responsabilitats en matèria tècnica, civil, fiscal i laboral, és a dir, per la seva professionalitat. Aquest segell és el Consta (www.consta.org).

Posar-se en mans d’un bon equip de professionals és essencial perquè tot estigui ben definit abans de començar, perquè l’obra s’executi complint les expectatives del projecte, perquè no hi hagi sobrecostos importants durant el procés de l’obra, i per ajudar a disminuir el temps de reacció davant de qualsevol contratemps.