La Comissió de Medi Ambient del Congrés ha acordat portar a terme les modificacions legislatives necessàries per prohibir la comercialització, importació i exportació d'estris de plàstic d'un sol ús (plats, gots, coberts, o palletes) a partir l'1 de gener de 2020 .

El text aprovat per tots els grups excepte el PP, ha estat consensuat pels tres grups majoritaris de l'oposició (PSOE, Podem i Ciutadans) i planteja que tots els estris esmentats es fabriquin amb almenys un 50% de substàncies biodegradables a partir de 2020, i amb un 60% a partir del 2025.

Els grups han acordat també disposar les mesures necessàries per prohibir la distribució gratuïta de bosses de plàstic d'un sol ús, i reduir i evitar el consum d'aquelles etiquetades com "oxobiodegradables" o "oxodegradables", ja que s'ha demostrat que no es degraden sinó que es fragmenten en micropeces, amb el consegüent risc per al sòl, l'aigua i els organismes.

Han decidit també adoptar les actuacions necessàries per reduir la comercialització d'aliments envasats en safates de poliestirè, i perquè els envasos de tovalloletes humides adverteixin de manera destacada que no poden llançar-se al vàter perquè no són biodegradables com el paper higiènic.

El diputat d'Equo-Podem, Juan López de Uralde, promotor de la iniciativa, ha subratllat que la meitat dels envasos de plàstic que es fan servir a Espanya acaba en abocador sense ser reciclats.