En aquest sentit, diu que el consistori no podrà complir les previsions de despeses i que les inversions programades no es mantenen, sinó que es redueixen un 33%. Segons CiU, el més greu és que l'endeutament continua creixent i que això condicionarà l'acció de govern dels pròxims anys.

El regidor de CiU, Josep Maria Sala, que durant diferents mandats va ser el responsable d'Hisenda del consistori manresà, assegura que l'anàlisi de les partides constata que el pressupost d'ingressos està inflat en 5,6 milions d'euros i que això comportarà que els comptes de l'any 2009 ja portin associat un dèficit per aquest mateix valor.

Sala retreu també als comptes presentats pel govern municipal que la previsió de despeses estigui per sota de les despeses reals que tindrà l'Ajuntament. Això, diu el regidor de CiU, pot comportar que a finals d'any, algunes factures s'hagin de quedar pendents per pagar-les durant l'any 2010.

La tercera de les crítiques que CiU fa al pressupost municipal per al 2009 que aquest dimecres s'ha de sotmetre a votació és la que fa referència a les inversions. El govern municipal va presentar un volum d'inversions de 22,6 milions d'euros, per sota dels 27,8 de les partides d'aquest any 2008. Per CiU, aquesta xifra està inflada, ja que en realitat només s'invertiran 18,6 milions d'euros. Sala explica que el consistori destina 4,5 milions d'euros a compra de terrenys, però que es financen amb la venda de finques per valor de 4 milions d'euros. Això implica, diu Sala, que 'ens quedem igual' i que la xifra d'inversions sigui un 33% per sota de la de l'any 2008.

D'altra banda, CiU vaticina que com l'exercici de l'any 2007, tant el del 2008 com el del 2009, es tancaran amb dèficit. Això obligarà a fer noves operacions de finançament del deute municipal 'per finançar errors de gestió' que condicionaran les actuacions dels pròxims governs.

CiU encara ha de decidir quina postura prendrà en les votacions dels comptes per a l'any 2009. Sala ha avançat que els regidors del seu grup no hi donaran suport, però no ha aclarit si ho faran en forma d'abstenció o de vot en contra.

L'equip de govern de l'Ajuntament de Manresa va presentar la setmana passada el projecte de pressupost de l'any 2009. Un pressupost de 97,2 milions d'euros, un 4,5% inferior als comptes de l'any 2008.