L'Ajuntament de Manresa emmarca aquests canvis en el procés de recuperació de la memòria històrica que s'ha iniciat. La retirada dels noms i del reconeixement a Franco es faran efectius en un dictamen que s'aprovarà el mes de gener.

La concedida a Franco va ser la primera medalla d'or que atorgava l'Ajuntament de Manresa. Va ser instada per una comissió municipal permanent 'como muestra del alto agradecimiento y fervor de Manresa' i va ser ratificada pel plenari de l'1 de juliol de l'any 1943.

La resolució que inicia els tràmits per retirar aquesta medalla recorda que Francisco Franco va conduir Espanya a una Guerra Civil i que va imposar una dictadura per la força de les armes 'mantenint el país durant més de quaranta anys sota un règim de repressió i manca de llibertats'. Alhora qüestiona si la corporació municipal de l'any 1943 'reunia les característiques de representació democràtica i funcionament democràtic intern' necessaris per 'parlar i decidir' en nom de la ciutat de Manresa'.

Segons la resolució 'és més que dubtós' que aquell acord recollís el sentiment dels ciutadans de Manresa. També recorda que en els darrers anys només s'ha concedit aquest reconeixement a persones o entitats que hagin contribuït 'a fer-nos créixer i millorar en molts aspectes, també en els valors democràtics'. Per això assegura que 'no seria just' mantenir al capdavant del llistat de personatges il·lustres 'al dictador que representava tot el contrari del que significa aquesta excepcional distinció'.

La resolució s'emmarca també en la voluntat municipal de retirar els símbols franquistes que perduren a la ciutat i en la necessitat de fer una 'reparació' de les víctimes de la Guerra Civil i del règim franquista, així com de tots aquells que van lluitar contra el feixisme i per la democràcia i la pau.

Canvis en els noms de carrers

Paral·lelament a aquesta resolució, el consistori manresà també ha donat compte aquest dilluns de l'inici de dos expedients per retirar el nom de dos carrers que recorden persones vinculades amb el règim franquista. D'una banda, el carrer Alcalde Juan Montardit, designat el gener de 1961. Montardit va ser alcalde de la ciutat tant en el període franquista com en el de la dictadura de Primo de Rivera. De l'altra, es retirarà el nom del carrer dedicat al bisbe Joan Perelló, bisbe de Vic durant la dictadura. Aquest personatge té un carrer amb el seu nom a Manresa des de l'any 1956.

El consistori justifica aquesta decisió per donar coherència al treball que s'està fent des de l'Ajuntament per recuperar la memòria històrica de la Guerra Civil i la dictadura a la ciutat i dóna compliment a l'acord municipal del passat mes de maig de retirar tots els símbols que encara enalteixen el franquisme als carrers de Manresa.

En la mateixa sessió plenària s'ha donat compte de les dues resolucions que proposen els nous noms per aquests vials. El carrer Alcalde Montardit passarà a anomenar-se carrer de la Maternitat d'Elna, mentre que el carrer que fins ara duu el nom de Bisbe Perelló passarà a ser el carrer de Maria Aurèlia Capmany.