L’Ajuntament de Manresa invertirà els 13 milions d’euros que li corresponen de l’ajut extraordinari de 8.000 milions d’euros del govern central en 28 àmbits d’actuació. Algunes de les intervencions estrella són la construcció d’un pavelló al Congost i fer una nova coberta de la valuosa peça d’arqueologia industrial que és la fàbrica dels Panyos (vegeu Regió7 del 7 de desembre), però ahir els caps del tripartit van explicar que n’hi haurà d’altres, com la millora del passeig de Pere III i la construcció més aviat del que es preveia de la passarel·la de les Escodines.

L’alcalde Josep Camprubí (PSC), Ignasi Perramon (ERC) i Núria Sensat (ICV-EUiA) van demanar comprensió a la ciutadania per un any, el 2009, que tindrà una gran quantitat d’intervencions a la via pública, que serviran per millorar la fesomia de Manresa i, també, per donar feina a moltes persones que de ben segur la necessitaran. Inversions que s’afegiran a les ja incloses en el pressupost. Un repàs dels projectes que s’han de començar i acabar el 2009 dóna una imatge de l’abast de l’operació.

Al Passeig s’invertiran 800.000 euros per reurbanitzar-lo des de la plaça d’Espanya fins a la Bonavista. Es renovarà la part asfaltada, el perfil de l’espai, la delimitació dels escocells i l’accés als passos de vianants. Des de la Muralla fins a Crist Rei es canviaran les nombroses lloses de pedra trencades, que en alguns casos no han estat substituïdes sinó encimentades. També se substituiran arbres malalts. Tot plegat suposa invertir un milió d’euros.

La construcció d’una passarel·la permetrà enllaçar el Barri Antic i les Escodines. La inversió, que serà d’un milió d’euros, era prevista per al 2010 i es podrà fer l’any que ve.

A la Fàbrica dels Panyos es refarà la teulada per aturar la degradació del que és un dels primers exemples d’arquitectura industrial (972.895 euros).

La inversió més voluminosa són els 2,5 milions d’euros que val la renovació del col·lector i millora de les voreres des de Sant Domènec fins a l’hotel Pere III.

La segona inversió més voluminosa són els 2,3 milions d’euros per construir un pavelló de tres pistes al costat del Vell Congost.

Renovació d’instal·lacions de l’enllumenat públic del sector Valldaura i del passeig del Riu (608.292 euros).

Renovació d’instal·lacions de l’enllumenat públic del sector Balconada i Sagrada Família (394.971 euros).

Renovació d’instal·lacions de l’enllumenat públic del sector Via Sant Ignasi, carrer Viladordis i Vic- Remei (447.348 euros).

Renovació d’instal·lacions de l’enllumenat públic del sector Poble Nou i Francesc Moragas (449.389 euros).

Nous vestidors del club de futbol del Xup ( 600.000 euros).

Construcció d’itineraris segurs a l’entorn de centres escolars (60.320 euros).

Millora de l’accessibilitat de la via pública mitjançant l’adaptació d’itineraris de vianants (397.306 euros).

Adaptació d’instal·lacions semafòriques amb la instal·lació de reguladors amb comandament a distància, capçals sonors i una nova instal·lació davant de l’institut Lacetània (74.724 euros).

Renovació de les instal·lacions elèctriques d’edificis educatius (88.000 euros).

Renovació dels serveis sanitaris del CEIP Pare Ignasi Puig (100.769 euros).

Renovació dels serveis sanitaris del CEIP Puigberenguer (69.101 euros).

Rehabilitació dels tancaments exteriors del CEIP La Renaixença (342.130 euros).

Rehabilitació de pisos socials del carrer Sèquia (490.527 euros).

Nou accés al Casal de les Escodines (500.000 euros).

Millora de l’espai urbà de la zona central del barri de la Balconada (146.704 euros).

Millora de l’espai urbà del barri de la Font (109.671 euros).

Renovació del carrer de Puigterrà de Dalt (158.200 euros).

Rehabilitació del ferm i voreres de carrers de la zona centre de la ciutat (124.703 euros).