En els darrers cinc anys, la ciutat de Manresa ha multiplicat per deu el nombre de plaques solars tèrmiques instal·lades. Si l'any 2004 el nombre de metres quadrats de plaques d'aquest tipus d'energia solar rondava els 100, actualment l'Ajuntament calcula que n'hi ha uns 1.360. La resposta a aquest sobtat increment d'instal·lacions de plaques solars és deguda a l'entrada en vigor de l'ordenança municipal, la tardor del 2004, que definia que les edificis de nova construcció o rehabilitació total havien de preveure la integració de plaques solars per cobrir el 60% de la demanda energètica d'aigua calenta. A aquesta ordenança s'hi va afegir, el març del 2006, l'aprovació del Codi Tècnic de l'Edificació, que afecta tot l'estat, el qual estableix que és obligatori col·locar plaques solars tèrmiques als edificis que siguin de nova construcció.

Dels 1.360 m2 de superfície de plaques solars tèrmiques que té actualment Manresa, la majoria (1.080 m2) estan instal·lades en cobertes de blocs de pisos de nova construcció i, per tant, són d'edificis privats. La resta es reparteixen en edificis municipals (130 m2) i en d'habitatges de promocions que ha fet FORUM (150 m2).

La regidora de Medi Ambient de l'Ajuntament de Manresa, Alba Alsina, ha explicat que alguns exemples d'edificis municipals on hi ha instal·lat aquest tipus de plaques que permeten escalfar aigua són el centre cívic Selves i Carner, el pavelló del Pujolet, la piscina municipal, el vestidor del pavelló de l'escola Puigberenguer, la nova llar d'infants de la Mion, l'escola la Sèquia i l'edifici de neteja i recollida de residus, situat al polígon industrial de Bufalvent.

L'ordenança municipal de Manresa que l'any 2004 obligava les noves construccions a aprofitar l'energia solar va ser aprovada després que, en un primer intent d'aprovació en ple municipal, fos retirada in extremis de l'ordre del dia. Això va ser motivat perquè la Taula de la Construcció (formada per la Cambra de Comerç i professionals vinculats) va demanar ajornar un procés que considerava que encara s'havia de perfilar més. Finalment, en el ple de juliol del 2004, l'ordenança es va posar a votació i va ser aprovada per unanimitat. Abans, el 2002, des de l'Ajuntament de Manresa, ja es va fer saber la voluntat d'establir una ordenança que garantís que les cases unifamiliars i els edificis de nova construcció a partir de nous habitatges -a més a més d'aquells en què es fes una rehabilitació integral- tinguessin plaques solars per escalfar el 60% de l'aigua calenta que fessin servir.

Els beneficis ambientals

La instal·lació de plaques solars tèrmiques permet substituir una part del consum de combustibles fòssils (com el carbó, el gas i el petroli) o d'electricitat per energia solar. Amb això s'aconsegueix reduir les emissions de CO2. Per cada metre quadrat de placa solar tèrmica s'estalvia 0,15 tones de CO2 si el que se substitueix és gas natural; 0,20 tones de CO2 si se substitueix gasoil; 0,50 tones si se substitueix carbó, i 0,40 tones de CO2 si el que se substitueix és electricitat.