Pintada que adverteix els veïns i la policia que l'edifici ha estat ocupat, i que no s'hi està robant, per exemple

A Manresa hi ha, com a mínim, una dotzena de cases o pisos, que es trobaven deshabitats, que han estat ocupats. Regió7 ha pogut comprovar que aquestes dotze cases són ocupades per joves pertanyents al moviment okupa, i que tenen, principalment, dos usos: la majoria serveixen d'habitatges, mentre que n'hi ha una minoria que han estat convertides en centres socials, de trobada o reunió. Malgrat que no existeixen dades concretes sobre l'okupació, és un fenomen que està a l'alça. La regidora d'Habitatge de Manresa, Aida Guillaumet, ha confirmat a aquest diari que, a la ciutat, "hi ha més pisos que estan ocupats que fa un o dos anys"; i atribueix aquest fet "a la situació econòmica". Cap dels veïns d'okupes consultats per aquest diari no ha donat fe que hi hagi problemes.

A banda de les okupacions fetes per persones pertanyents al moviment okupa, hi ha persones que es troben en situació de pobresa i que, per necessitat, ocupen habitatges. Segons la regidora, tots dos tipus d'okupació "han augmentat darrerament".

S'han comptabilitzat sis edificis que serveixen d'habitatge als okupes: una casa al carrer de l'Era del Firmat, 31; una casa just també en aquest carrer, al número 20, anomenada Kan Soroll; una casa, batejada amb el nom de Kan Pixa, al carrer del Remei de Dalt; Kan Xines, al carrer del Camp d'Urgell; La Distri, una casa al carrer de Puigterrà de Dalt cruïlla amb el carrer de Llussà; i una casa amb jardí al passatge de la Trieta. D'altra banda, també hi ha construccions que han estat okupades amb la finalitat d'acollir activitats de caire cultural i social. Per una banda, hi ha La Biga, que és part de la Distri, i que serveix, entre altres coses, com a botiga d'intercanvi gratuït; hi ha l'emblemàtic Can Cristu, una casa ocupada des del 2004, a la carretera de Santpedor, que, segons ha pogut saber aquest diari, actualment no fa les funcions d'habitatge; la Zona Temporalment Alliberada (ZTA) Banzai, al número 21 del carrer de la Mel; la Tremenda, un espai ocupat per dones que funciona com a local social i també com a habitatge, situat al carrer de Sant Salvaldor; i la recentment ocupada Casa Llissach, situada al carrer de l'Alfons XII,que està en via de convertir-se en un ateneu. Finalment, aquest diari ha comprovat que hi ha altres edificis ocupats, en els quals es desconeix el tipus d'activitat que s'hi du a terme. Es tracta de dues cases en estat ruïnós del carrer de la Sèquia, just davant de l'escola Bages. D'altra banda, aquest diari també va poder trobar un pis, al carrer de la Mel, que havia estat ocupat per dues persones en situació de pobresa i que han estat desallotjades recentment.

La Casa Llissach, un ateneu

Després que el 3 de setembre passat una vintena de joves de l'esquerra independentista de Manresa ocupessin la Casa Llissach, i que els administradors de l'edifici els denunciessin als Mossos d'Esquadra, de moment , la situació està aturada a l'espera que el jutge es pronunciï. Mentrestant, dues representants del grup han explicat que s'estan afanyant a netejar i a adequar la primera planta de l'emblemàtica construcció per convertir-la en un ateneu. Han assenyalat que l'espai, "serà obert a tothom i servirà com a zona d'estudi, de reunió, etc.".