El 29 de juliol passat, un dels comerciants afectats pels problemes que ocasionen els okupes a la plaça dels Quatre Cantons va enviar una instància a l'Ajuntament de Manresa explicant la situació amb què s'havia trobat. No ha rebut cap resposta. A la instància explica els fets que hi van tenir lloc el dissabte 18 de juliol. "Un grup de personatges amb 9 o 10 gossos deslligats omplien d'excrements tot el carrer, bevien cervesa sense parar, orinaven a totes la cantonades, jugaven a pilota, es ficaven amb la gent i la insultaven. Tiraven pilotades a les taules de la terrassa del restaurant Ántikus on un grup de persones prenien una consumició. Els veïns van trucar al 092. Jo mateix hi vaig trucar 5 vegades! La darrera vegada fins i tot em van penjar el telèfon dient-me que es tractava d'un grup d'okupes i que ells no hi podien fer res! I per fi hi van enviar una patrulla. Quan va arribar, els okupes van fer veure que subhastaven la policia per 10 cèntims. En paraules textuals, van dir: 'qui dóna 10 cèntims per aquests pitufos amb equip complert? Ha, ha, ha!'. I, total, que la policia es va acollonir i va marxar". En l'escrit demana a l'alcalde i al regidor responsable que facin el possible per solucionar "tota la problemàtica del barri (drogues, okupes i altre tipus de gent). S'està degradant dia a dia i les autoritats passen una mica del tema. Els veïns estem farts d'enfontar-nos dia rere dia a personatges incívics, camells, malfactors i okupes".

Estimen el barri i diuen que mai fins ara no l'havien vist tan malament. Són una desena de veïns i comerciants de l'edifici dels Quatre Cantons i de carrers de l'entorn (carrer de la Mel i muralla de Sant Francesc) que han volgut denunciar el malviure que els provoca des de fa mesos la presència en dues cases de la zona d'una colla d'okupes (a Kan Xines, al carrer del Camp d'Urgell) i antisistema (a ZTA Banzai, al carrer de la Mel, davant per davant amb l'altra casa ocupada). Per por que aquest article els pugui complicar l'existència no han volgut donar noms ni tampoc fotografiar-se de cara. Ja han rebut ensurts, com vidres trencats, pintades a les parets, insults i amenaces. Denuncien la situació i que ni l'Ajuntament ni les forces de l'ordre no facin res per aturar-la, tot i les seves trucades i les instàncies que han enviat.

Els denunciants diuen que a la plaça dels Quatre Cantons els excrements de gos i els vidres de botelles trencades són el pa de cada dia i que, a l'estiu, els okupes es passaven el dia "bevent i orinant als contenidors de la cantonada, i a les entrades de les cases", un espectacle gens agradable per a les persones que seien a la terrassa del restaurant Ántikus que hi ha a la plaça ni per als vianants. També la música alta i els lladrucs dels gossos dels okupes fins a altes hores de la matinada són constants. Quan aquests gossos van pel carrer, la colla de ciutadans que han fet públiques les seves queixes per mitjà de Regió7 asseguren que els incívics a què es refereixen els porten deslligats i els deixen fer les necessitats on els ve de gust i, si algú els ho retreu, se'ls encaren.

Diuen que estan cansats de trucar a la Policia Local i que ningú no hi vagi a posar una mica d'ordre. A banda dels problemes que causen els habitants d'aquestes dues cases ocupades, també esmenten la situació d'una casa de-socupada, ubicada al número 17 del carrer de Barreres, on els consta que s'han instal·lat, com a mínim, quatre famílies que no paguen res. Concretament, fan referència a "un grup de romanesos" que viuen en aquest bloc i que "sempre van beguts. Fins i tot els hem vist orinar al carrer des del balcó de casa". Els consta que la propietat de les dues cases ocupades és de dues immobiliàries.

La intenció dels denunciants és demanar una reunió amb la Policia Local i els Mossos d'Esquadra per frenar els problemes que hi ha a la zona. En qualsevol cas, si la situació no millora, pensen explicar el seu drama a tots els mitjans de comunicació que els vulguin escoltar, tenint en compte, recalquen, que l'Ajuntament els ignora i que, al seu entendre, ha deixat de la mà de Déu un Barri Antic que "en altres ciutats fa goig".

Els veïns que fa més anys que resideixen al barri lamenten que el bon ambient que hi havia fa uns anys ("aquest era un barri de gent honrada i treballadora") ha de- saparegut del tot. D'altres veïns hi afegeixen que cada vegada hi ha més gent que en marxa i que si l'Ajuntament no s'hi implica també n'acabaran marxant els comerços, que, en el context econòmic actual, no es poden permetre el luxe que la gent cada vegada vagi menys als seus establiments per por del que es trobarà pel camí.

Drogues a cada cantonada

A banda dels problemes que ocasionen els okupes que s'han fet seves les dues cases esmentades, veïns i botiguers es queixen de la brutícia dels carrers del sector i de la venda de drogues que hi ha diàriament "a cada cantonada". Un veí assegura que al migdia fins i tot n'ha vist oferir als nanos de l'escola Joviat, que és a quatre passes de la zona de conflicte.