CCOO del Bages-Berguedà ha assegurat tenir indicis d'una política restrictiva en la realització de proves analítiques en l'atenció primària de Manresa. Segons aquest sindicat, aquestes restriccions, de les quals se n'han comptabilitzat fins ara uns pocs casos, no serien preocupants si no coincidissin amb la decisió del Servei Català de la Salut de traspassar a la Fundació Althaia la gestió del laboratori que l'Institut Català de la Salut té al CAP Bages per a l'atenció primària. CCOO del Bages no s'oposa a aquest traspàs sempre i quan no es faci per raons 'purament econòmiques', no es perdin llocs de treball i s'informi del procés a través dels mecanismes de participació social corresponents.

Segons la informació de la qual disposa el sindicat, obtinguda a través de mitjans de comunicació locals, el traspàs del laboratori a la Fundació Althaia, té com a finalitat millorar l'atenció a l'usuari. En aquest sentit es planteja traslladar el laboratori a un entorn hospitalari per dotar-lo d'unes instal·lacions i maquinària més complexa. Això, a més, evitant que es perdin llocs de treball. Ni fonts de l'ICS ni la Fundació Althaia han concretat a l'ACN cap aspecte d'aquest traspàs ni han confirmat que la informació facilitada pel sindicat sigui la correcta.

CCOO considera 'lògic i adequat' concentrar els laboratoris d'analítiques i que se'n faci càrrec la Fundació Althaia. No obstant això, el sindicat diu que això hauria de respondre a una voluntat de millorar-ne la capacitat, la qualitat i la rapidesa i no a criteris econòmics de reducció de la despesa.

En aquest sentit, el sindicat ha alertat que aquesta informació apareix justament quan s'han detectat uns pocs casos que podrien ser indicis d'una política restrictiva en la realització de proves analítiques. Segons ha explicat el sindicalista Josep Fuentes, de CCOO del Bages-Berguedà, s'han donat situacions en les quals alguns metges han estat reticents a prescriure determinades analítiques que des del punt de vista de professionals sanitaris s'haurien d'haver fet. Segons Fuentes no hi ha queixes recollides sobre això perquè 'hi ha certa por' a fer-les.

Això, afirma, podria indicar una tendència a les restriccions en aquest àmbit. Segons diu, en algun moment potser s'han fet més proves analítiques de les que eren necessàries, però això no implica que ara s'hagi de passar a un altre extrem i restringir les que serien necessàries.

El sindicat considera també 'raonable' que s'estableixin col·laboracions entre les institucions públiques i privades que gestionen la sanitat pública, però afirma no comprendre les 'contínues decisions' del Departament de Salut de traspassar serveis públics de sanitat que gestiona l'ICS a altres entitats.

En el cas concret del laboratori, la situació afecta a una quinzena de professionals. Segons Fuentes, CCOO defensarà que no es perdi cap lloc de treball i ha alertat que la majoria són gent molt especialitzada, d'avançada edat i que seria molt difícil recol·locar-los en altres llocs de treball.

El sindicat lamenta també que la decisió s'hagi pres sense informar la Junta de Personal i les Seccions Sindicals i reclama que s'informi al Consell de Salut de la Regió Sanitària i a la Comissió de Seguiment dels acords per la millora de la sanitat pública del Bages.