L'associació d'Amics de la Seu esperava poder anunciar, ahir, la signatura del conveni per a la nova fase d'obres del temple manresà coincidint amb la celebració del 21è Dia de la Seu. Així ho va explicar el secretari de l'entitat, Lluís Guerrero, però a hores d'ara els documents encara es troben a la Diputació de Barcelona, que els ha de firmar i enviar-los a la Generalitat de Catalunya. Guerrero confia que en el període màxim d'un mes el conveni estigui tancat i es puguin començar les obres de rehabilitació de la Seu de cara a final d'any o principi del 2010.

"Fa uns quants mesos hi havia la possibilitat que no es renovés el conveni per la crisi econòmica i des dels Amics de la Seu no volíem hipotecar-nos tirant les obres endavant sense tenir la certesa que les quatre entitats [Bisbat de Vic, Diputació de Barcelona, Ajuntament de Manresa i Generalitat de Catalunya] hi aportarien els diners necessaris", diu Guerrero. Finalment, però, es va arribar a un acord a parts iguals i ara Amics de la Seu està pendent de la signatura de la Diputació i de la Generalitat, ja que Bisbat de Vic i Ajuntament de Manresa ja van firmar-lo fa aproximadament un mes.

Pel que fa als 41.000 euros que ha d'aconseguir l'associació d'Amics de la Seu per poder fer la tercera fase i completar la il·luminació interior de la basílica, Guerrero s'ha mostrat confiat i ha explicat que "demanarem diners a particulars i empreses. Si el segle XIV se'n sortien, ara també ho podrem fer". Per la seva banda, durant la missa solemne que es va celebrar ahir a 2/4 de 12 del matí per commemorar el Dia de la Seu, el mossèn que presidia l'acte, Josep Maria Gasol, va esmentar les obres de rehabilitació de la Seu en el seu discurs: "el turisme i la història són un estímul per a tot l'esforç que es demana als cristians per tal que es pugui fer la conservació i manteniment del nostre temple".

Portes obertes sense públic

Ahir van ser poques les persones, al voltant d'una desena, que van aprofitar per fer una visita lliure a les dependències de la basílica de la Seu, que només s'obren de manera gratuïta dos cops l'any: el Dia de la Seu i per la Fira de l'Aixada. Guerrero va explicar que la poca assistència de públic es deu sobretot al fet que, a les 10 del matí, es va fer una primera missa seguida del funeral a Gabriel Garriga, impulsor de la Fundació Ars, de manera que molta gent va decidir assistir al primer acte religiós i ja no es va quedar. Així, la missa solemne va tenir poca afluència i la majoria dels que hi van anar no van visitar després les dependències perquè ja ho havien fet en alguna altra ocasió. Guerrero va apuntar que "aquest any no hi havia cap cosa nova per ensenyar" i "molta gent ha marxat tres dies aprofitant la festivitat del Pilar".