La Unitat de Lípids i Risc Vascular d'Althaia organitza divendres la dotzena jornada de les unitats catalanes d'aquesta especialitat. La trobada, que tindrà lloc a Món Sant Benet, es dirigeix a especialistes que treballen sobre el risc vascular i que estan organitzats en unitats específiques, com cardiòlegs, internistes, endocrinòlegs, nefròlegs, així com els professionals d'atenció primària.

L'objectiu de la jornada és ser un referent formatiu i un fòrum d'intercanvi d'experiències assistencials en el tractament de les patologies vinculades a l'obturació de les artèries. Enguany la jornada fa èmfasi en el tractament dietètic i en la cuina cardiosaludable, per aquest motiu es durà a terme un taller de cuina a Fundació Alícia.

L'arteriosclerosi és responsable dels accidents vasculars aguts i la primera causa de mort en el món occidental. Els principals factors de risc cardiovascular són el colesterol, la hipertensió arterial, el tabaquisme, la diabetis i l'obesitat. L'arteriosclerosi pot comportar complicacions i malalties cardiovasculars com l'infart de miocardi, l'accident vascular cerebral, la malaltia vascular perifèrica i renal.

La trobada professional començarà amb la benvinguda i presentació a càrrec de Dolors Comet, directora SAP del Bages, Berguedà i Solsonès; Josep Maria Marcos, cap del departament de Medicina d'Althaia; i Clotilde Morales, coordinadora de la Unitat de Lípids i Risc Vascular d'Althaia. Tot seguit, hi haurà la taula rodona Actualització en hipertrigliceridèmies, moderada pel cap de la Unitat de Lípids i Risc Vascular de l'Hospital de Bellvitge, Xavier Pintó, en què s'analitzarà el tractament dietètic i el farmacològic. Abans de la pausa es presentarà i discutirà un cas clínic sobre l'alt risc vascular, a càrrec d'Isabel Comerma, nefròloga d'Althaia, i Josep Cañellas, metge d'atenció primària. L'acte inaugural serà a càrrec de Toni Iruela, gerent de la Regió Sanitària Catalunya Central; Josep Lluís Irujo, regidor de Salut de l'Ajuntament de Manresa; Josep Rafart, alcalde de Sant Fruitós, i Manel Jovells, director general d'Althaia.