Abans que acabi l'any i després que el Consell Rector ho aprovi (molt probablement dimecres que ve), Manresa i la comarca del Bages tindran un centre integral de formació professional dels previstos a tot Catalunya que rebrà el nom de centre FP.Cat. Actualment, aquest servei, que no existeix físicament, sinó que és fruit de la unió i coordinació de diferents formacions professionals que s'ofereixen a instituts i entitats de la comarca, ja és realitat, però ara rebrà el nom de centre FP.Cat i s'acabarà de consolidar.

El Lacetània, el Guillem Catà, de Manresa, i el Quercus, de Sant Joan, seran els instituts on s'oferirà la formació professional i, a més, faran de centres operadors del servei integrat. Tot i això, hi ha altres entitats que hi estan vinculades i que també ofereixen formació, com són l'Ajuntament de Manresa, la Cambra de Comerç, la Patronal Metal·lúrgica del Bages, Pimec Catalunya Central, la Fundació Lacetània CCOO Bages-Berguedà i UGT Bages-Berguedà.

Si el Consell Rector ho aprova, juntament amb el centre del Bages s'obriran centres FP.Cat a la Garrotxa, Girona, Granollers, Terrassa, Sant Feliu de Llobregat i Barcelona (2). Segons ha explicat Francisco Fernández, gerent de la Fundació Lacetània, el segell FP.Cat significa que la comarca del Bages "tindrà capacitat per oferir d'una manera integrada els tres subsectors de la formació professional: l'específica, la formació ocupacional i la formació contínua". El centre gestionarà i regularà aquests tres subsectors dins l'àmbit territorial. Les experiències en aquest camp a Manresa ja van començar ara fa quatre anys amb el primer pacte per la competitivitat català. En el segon pacte, el 2007, es van mantenir, i ara, amb l'FP.Cat, segons ha assenyalat Fernández, "culmina el procés".

Alguns dels sectors productius protagonistes en aquests nous centres a Catalunya són el turisme, el sector audiovisual, el sanitari, el de sistemes electromecànics automatitzats i informàtics, i la fabricació industrial de components i el muntatge i manteniment de sistemes. Les previsions del Govern són que en el nou pla FP.cat hi hagi un mínim de quinze centres integrats a la xarxa de FP catalana el 2010, que s'incorporaran al llarg de l'any vinent a aquest nou sistema de formació professional.

La incorporació d'aquests centres serà condicionada per criteris de qualitat del Consell Rector, que analitzarà, per exemple, que disposin d'una oferta flexible, la qualitat de la formació, com també l'adequació a l'espai europeu d'educació, formació i aprenentatge permanent.