Les obres d'urbanització projectades al polígon del Pont Nou de Manresa es podrien iniciar a mitjan any 2010 si les previsions del regidor d'Hisenda, Alain Jordà, i dels empresaris que han de fer front al finançament de l'actuació prosperen. La urbanització d'aquest polígon, un projecte del qual es parla des de l'any 2003 i que té un cost de 13 milions d'euros, va quedar encallada a mitjan aquest any, després que alguns propietaris de parcel·les del polígon viessin inassumible la xifra per tirar-lo endavant. Ara, després de passar tot l'estiu buscant fórmules per trobar el finançament, propietaris i Ajuntament han decidit allargar els terminis d'execució de les obres per tal d'aconseguir els diners. Si a l'inici es va establir que la urbanització havia de durar un any, ara es prolongarà "fins a dos anys o dos anys i mig", segons ha avançat Jordà.

El regidor ha explicat que el fet d'allargar els terminis del projecte "també farà fraccionar i allargar el pagament de les quotes, que es faran més assequibles per als propietaris afectats". Alain Jordà ha afegit que "a més, si a les entitats financeres que han de concedir crèdit a alguns propietaris els diem que el projecte el farem en dos anys i no en un, també podran deixar anar els diners d'una manera més fraccionada i s'hi avindran més fàcilment".

Una altra mesura que han pres empresaris i Ajuntament per desbloquejar la urbanització del polígon del Pont Nou és, segons ha detallat el regidor Alain Jordà, que "tots els empresaris que en necessitin, busquin finançament de manera conjunta". Així, esperen tancar un tracte amb els bancs abans no s'acabi l'any.

Les obres d'urbanització del polígon costen uns 13 milions d'euros, dels quals l'Ajuntament (propietari del 30 % dels terrenys que s'han d'urbanitzar) n'assumeix 240.000. Aquesta petita xifra, si es té en compte que l'Ajuntament hauria de pagar 3,9 milions d'euros, corresponents al 30 % dels 13 milions que valen les obres, es deu a un acord que el consistori va signar amb l'Incasol el 2007. La permuta estableix que l'Ajuntament cedeix els seus terrenys a l'Incasol, a canvi que aquest ens pagui el cost d'urbanització.

Del 70 % restant del cost de la urbanització del polígon, al qual hauran de fer front una quinzena d'empresaris, Jordà ha assenyalat que "hi ha propietaris que ja tenen els diners, i calculo que només s'ha de buscar el 30-40 % de finançament total".

Des que es va aprovar el projecte d'urbanització, l'any 2003, les obres del polígon han estat constantment endarrerides. L'últim entrebanc per tirar endavant l'actuació va arribar aquest estiu passat quan, després que el mes de gener passat s'obrissin les pliques per a la contractació d'obres, es va haver d'aturar el procés perquè alguns propietaris veien inassumibles els costos que els pertocaven.

La urbanització de la totalitat dels carrers del polígon és la primera de les tres fases del Pla Parcial del Pont Nou. Un cop hagi acabat aquesta actuació, es preveu entrar en la segona fase de la transformació urbanística del polígon, que suposarà una inversió força inferior a la primera. En aquest cas, hi ha prevista la creació d'una zona verda amb un parc de 30.000 m2 que contindrà un recorregut de conduccions obertes d'aigua que la portaran fins a un estany. Aquesta part està vinculada a les obres de desdoblament de l'eix transversal.

Finalment, hi ha una tercera fase que correspon al trasllat de les línies d'alta tensió, en què és previst que l'Ajuntament de Manresa aporti 750.000 euros.