PSC, ERC, ICV-EUiA, CiU, PP i CUP van fer pública ahir una declaració institucional en la qual manifesten públicament el seu suport a Joan Casòliva i a Inshuti, entitat que un informe de l'ONU, conegut per una filtració periodística, acusa de finançar un grup guerriller al Congo. Ahir, també, Pere Casaldàliga, bisbe emèrit de São Félix do Araguaia, va fer arribar a Inshuti el seu suport.

Casaldàliga destacava en la missiva que Inshuti "té un historial net i eficaç al servei, sobretot, de la vida i la pau a l'Àfrica; oferint a l'opinió pública mundial informació plenament fidedigna i alternativa a la informació deturpada i interessada de governs i empreses". El bisbe balsarenyenc assegura en el seu missatge que "Àfrica és avui la causa humanitària més urgent" i afegeix que "Inshuti és una veu indispensable per a la veritat i la llibertat d'Àfrica". Per això considera que és "totalment indispensable la solidaritat amb l'Àfrica crucificada".

La declaració institucional dels grups municipals de l'Ajuntament de Manresa recorda que l'informe, que s'atribueix a un grup d'experts designats per l'ONU, no és oficial, i això fa que s'hagin articulat informacions mitjançant la filtració d'un document no identificat ni acreditat.

En la declaració es dóna suport a partir del principi bàsic de la presumpció d'innocència i del coneixement de l'activitat de Joan Casòliva, president d'Inshuti, i l'entitat. "Els seus llargs treballs, a partir i des de la defensa de la justícia, la pau, la reconstrucció democràtica, la solidaritat i la cooperació amb les persones afectades pel conflicte, han estat i són totalment oposats a les acusacions de suport a grups armats", es diu. Els grups polítics volen recordar i refermar "la continuïtat de l'activitat desenvolupada, conjuntament amb el Consell Municipal de Solidaritat i les seves entitats, per contribuir a la resolució del conflicte amb pau, justícia, solidaritat i reconstrucció democràtica".

En el manifest se sol·licita al ministeri d'Afers Estrangers i Cooperació del govern espanyol que adreci a l'Ajuntament de Manresa la màxima informació possible i l'Informe del Consell de Seguretat de Nacions Unides sobre la República Democràtica del Congo, una vegada aquest sigui oficial.

La declaració demana al conjunt de la societat catalana i espanyola i als mitjans de comunicació que s'interessin pel conflicte dels Grans Llacs en tota la seva complexitat. La filtració periodística acusava Inshuti i el seu president de proporcionar suport financer, econòmic i logístic a un grup armat rwandès que opera al Congo.