"Ara que l'Anella Verda de Manresa és en un llibre, sembla que costarà més que li facin mal". Així de satisfet se sent Jaume Torras, president de Meandre. L'entitat ecologista manresana que vetlla per la preservació de l'entorn natural i rural de Manresa presentarà, dimarts vinent, la seva primera obra: un llibre-guia que proposa un itinerari per conèixer els elements naturals i arquitectònics principals, especialment l'obra del destacat representant del modernisme, l'arquitecte Ignasi Oms, que es pot trobar al voltant de la riera de Rajadell.

Meandre va néixer el 2006 amb l'objectiu d'impedir que la nova carretera d'Igualada, la C-37, passés pel Suanya. "El llibre surt tard. Si ho hagués fet llavors, potser hauríem pogut fer més", es lamenta Torras. Tot i això, espera que "no es quedi en un únic itinerari i que de mica en mica puguem anar publicant-ne d'altres que ens permetin donar a conèixer altres espais de l'Anella Verda de Manresa i n'afavoreixi la preservació".

Un recorregut de 14 km

Sota el títol Itinerari de Natura i Modernisme, la primera obra de Meandre mostra un recorregut de 14,63 quilòmetres. Combina la visió d'arquitectes, biòlegs i naturalistes entorn del paisatge que envolta la riera de Rajadell. El trajecte, de dificultat baixa, es pot fer a peu, en un temps de tres hores, o amb bicicleta, en uns 75 minuts. El punt d'inici és l'esplanada situada entre els plans del Cuques i la Torre Lluvià, antigament coneguda com la del Gas i situada en un dels extrems del camí vell de Rajadell, a 1,7 quilòmetres del cementiri de Manresa. El primer dels elements destacats a la guia és la mateixa Torre Lluvià, una edificació senyorial de final del segle XIX, obra d'Ignasi Oms. La casa es troba en molt mal estat i, des de fa dècades, en procés de catalogació.

El recorregut continua per la casa i el bosc de cal Cuques, un dels punts que quedarà afectat pel pas del nou eix diagonal. Disposa de grans exemplars de pi pinyer i també hi habita una àmplia biodiversitat, com ara papallons rei i zebrada, així com el cabirol, un cèrvid de dimensions reduïdes, molt difícil de veure durant el dia. El llibre també destaca el mas Morera, una altra de les obres d'Ignasi Oms. Continuant el recorregut que proposa Meandre i en direcció a la riera de Rajadell, un bosc de ribera, roures, aurons negres i boixos són algunes de les espècies botàniques que es poden trobar fins arribar a la font de la Girada, del 1923, i que pertany al terme municipal de Rajadell. Uns quants metres més endavant, a l'altra banda de la riera, hi ha la font del Rector o del Viver, envoltada d'alzines i roures. Des d'allà, la guia informa d'altres punts arquitectònics d'interès realitzats per Oms, com ara un molí d'aigua, molt similar al que té la Torre Lluvià, o el mas Noguera.

L'itinerari continua fins al Gorg Blau i passa per una àmplia varietat d'espècies naturals, entre les quals destaquen els aurons negres, i també animals, com l'abellerol i l'ànec collverd. Una vegada al bosc del Gorg Blau, la guia proposa dues alternatives: escurçar el camí per tornar a cal Cuques, o visitar el bosc del Suanya i la font de l'Arrel, que tenen una tradició excursionista important.

La guia de Meandre va adreçada a tothom. "Des dels infants que els fan agafar l'autobús per descobrir què és la tardor, fins als més adults que els recomanen caminar per motius de salut", explica el president. Tot i que no es presentarà fins dimarts, a les 8 del vespre al Casino, el volum, editat per l'editorial Zenobita, ja es troba en gairebé totes les llibreries de la capital del Bages.