L'Ajuntament de Manresa ha actualitzat les tarifes del servei de bus urbà de la ciutat per a l'any 2010 prenent com a referència els preus que ha fixat l'Autoritat del Transport Metropolità (ATM). En concret, s'equipara el preu del bitllet senzill al de l'ATM, però es manté el preu de la targeta de deu viatges (T-10) i la que permet fer servir el transport urbà tot un mes (T-mes) al 80% del preu ATM.

Així, els preus públics que estaran en vigor l'any vinent són 1,4 euros el bitllet senzill; 6,3 euros la T-10 i 39,1 euros la T-mes. Es continua mantenint la gratuïtat de la targeta social.

Des del govern municipal del PSC, ERC i ICV-EUiA s'ha explicat que la tarifa mitjana d'utilització del transport públic de Manresa, comptant-hi la utilització que es fa dels diferents títols, és de 0,5963 euros, xifra que representa el 0,39% més que el 2009. Enguany la tarifa mitjana ha estat de 0,5941.

El govern municipal ha volgut recordar que, seguint l'Acord per a la Millora del Transport Públic Urbà i Interurbà a Manresa 2006-2009, que es va consensuar l'any 2006, es va aplicar un increment progressiu de les tarifes fins a adequar-les el 2009 a les de l'Autoritat del Transport Metropolità (ATM) pel que fa al bitllet senzill, però sempre mantenint el preu de la T-10 i la T-mes al 80% del preu ATM.

Tarifes en funció de l'ATM

Un cop assolida l'equiparació, es manté el mateix criteri de fixar les tarifes en funció de l'ATM. L'Ajuntament assegura que aquestes tarifes són necessàries per garantir la qualitat del servei del bus urbà, sobretot tenint en compte que l'any 2006 es partia d'un preu molt per sota de la mitjana, que era de 60 cèntims el bitllet senzill. Malgrat això, l'Ajuntament continua aportant prop del 60% del cost del servei.

Els 60 cèntims que valia el bitllet fins a final del 2006 és un import que es mantenia des de l'octubre del 1997, i aleshores era un dels bitllets senzills de bus urbà més assequibles de tot Catalunya. Des de l'octubre del 1997 fins a final del 2006, la política de no canviar les tarifes del bus responia a la convicció de l'Ajuntament que, amb un preu econòmic, s'incentivaria l'ús del transport públic. Arribats a aquest punt, i onze anys després de seguir aquesta política, l'equip de govern va començar a aplicar a principi del 2007 increments en la tarifa del bitllet senzill. Aquest augment sempre s'ha argumentat per l'actualització de les tarifes de servei de bus urbà, seguint els criteris que fixa l'Acord per a la Millora del Transport Públic Urbà i Interurbà de Manresa 2006-2009.