La 13a Fira de l'Aixada de Manresa arriba farcida de novetats entre les quals destaquen la representació d'un renovat 'Miracle de la Llum' que es farà a l'església del Carme i que té com a base els 'Goigs de la Llum' i la vinculació del miracle a la Santíssima Trinitat.

Toni Fornells, del Casal Cultural de Dansaires Manresans, ha explicat que es tracta d'una peça de teatre litúrgic que vol transmetre un missatge principal de 'concòrdia' en el sentit que 'l'autèntic miracle és posar-se d'acord'.

El miracle de la llum és una llegenda de la tradició manresana que explica com una misteriosa llum provinent de Montserrat va irrompre pels vitralls de l'antiga església del Carme el 21 de febrer de 1345, fent que així es posés fi a l'entredit que pesava sobre la ciutat que havia estat excomunicada pel bisbe de Vic a causa del pas de la sèquia de Manresa per terres del bisbat. La sèquia va portar aigua del Llobregat des de Balsareny fins a Manresa i amb la seva construcció es va acabar l'escassetat d'aigua que patia la ciutat.

Més activitats infantils, nous espectacles i estrena d'un vi

Entre d'altres novetats, la Fira de l'Aixada també amplia l'espai destinat a les activitats infantils que es faran a la plaça del Milcentenari, a la Baixada de la Seu i a la plaça Serarols, ha explicat Xavier Vera, nou coordinador de la Fira de l'Aixada. El certamen també amplia el seu horari i estrena un nou vi de la DO Pla de Bages.

Més de 350 actors de 25 entitats, coordinats per la companyia Gog i Magog, donaran vida al certamen que estrena espectacles com 'El brou de pedres', a càrrec dels alumnes de l'escola d'Arts Escèniques entre el Cel i la Terra; 'Joglaries' amb el grup Embrancats de l'Associació de Veïns del Poble Nou de Manresa i 'El ritual de la lloba blanca', a càrrec del Grup de Dansa Cor de Catalunya. Aquest any, el certamen també estrena com a escenari la façana de l'edifici dels antics jutjats.

Durant la fira també hi haurà jornades de portes obertes al Museu Comarcal, a la torre del portal de Sobrerroca i a la basílica de la Seu. A més, durant els dies de la fira s'habilitarà un servei d'autobusos gratuïts cada 20 minuts que comunicarà l'aparcament del Nou Congost amb la ciutat.