La situació creixent de necessitat de moltes persones com a resultat de la crisi no s'atura. Més aviat el contrari. Del 2007 al 2010, els serveis d'atenció d'acollida de l'Ajuntament han passat d'atendre 7.500 persones a 10.200 (el 36% més). Aquest increment s'ha traduït en els diners que destina als serveis socials, que han augmentat el 53% en el mateix període. La partida destinada als ajuts en aliments s'ha multiplicat per set.

Aida Guillaumet, regidora de Serveis Socials, i Josep Camprubí, alcalde de Manresa, van fer balanç, ahir, dels canvis ocasionats per la crisi en els serveis socials. Que cada vegada hi ha més gent pobra no només es nota en l'augment de les que s'adrecen al servei d'atenció d'acollida. També són més les persones que depenen dels Plans de Renda Mínima d'Inserció (PIRNI), que han passat de 246 tramitacions el 2007 a 603 el 2009, gairebé el triple. En aquest punt en concret, Guillaumet va fer notar que "el problema no és tant que hi hagi persones que s'incorporin a aquest programa, sinó que hi perdurin". Aquest aspecte és, al seu entendre, i tot i les dificultats de fer previsions, el que podria marcar la situació de l'any que ara comença. Tot i que encara és una incògnita, la regidora diu que "el que estem veient és que a la gent que es va incorporar al sistema l'any passat, que van ser molts, els costa molt sortir-ne. No sabem si incorporarem gaires més usuaris de l'habitual. Potser el que passarà és que gent que abans trigava quatre mesos a marxar fins que trobava feina, ara allargarà la situació més temps", la qual cosa els implicarà un "plus de pressió emocional".

De resultes de l'augment de la demanda, l'Ajuntament va contractar l'any passat dos treballadors socials per incrementar el servei d'acollida, un educador a jornada completa i un a mitja jornada, i va reforçar el servei d'informadors socials amb dos administratius més a través dels Plans d'Ocupació. Com a conseqüència, en personal, s'ha passat d'una despesa el 2007 d'1.496.874,64 euros a una previsió el 2010 de 2.136.154. És a dir, un augment que s'acosta al 43% en tres anys. Amb aquestes incorporacions "hem aconseguit reduir la xifra que estàvem tenint de cinc setmanes d'espera a tres, que és la mitjana a totes les zones, encara que depèn de cadascuna".

Aliments, el que creix més

L'apartat del pressupost que ha crescut més és el dedicat als ajuts en aliments, en passar de 27.000 a 192.000 euros del 2007 al 2010. "Les persones que demanen una renda mínima d'inserció han fet augmentar el número d'usuaris que necessiten aquest programa perquè, mentre no la cobren, l'Ajuntament s'ocupa de les seves necessitats bàsiques", una de les quals és menjar. En aquest paquet cal afegir-hi el menjador social que es va posar en marxa l'any passat (vegeu el text de sota) i que té un cost anual de 32.000 euros.

Guillaumet va incidir ahir especialment en la feina dels professionals dels serveis socials, tenint en compte que "els recursos són els que són" i, sobretot, "a l'hora d'escoltar, d'atendre i de no tenir pressa quan tenen algú al davant que els explica una situació complicada". Al mateix temps, va remarcar la col·laboració de les entitats de la ciutat per ajudar els més tocats per la crisi, des de les associacions de pares i mares, a la Plataforma Ciutadana de Solidaritat, les associacions de veïns, Càritas i Creu Roja. "Tothom ha respost meravellosament bé davant la situació que teníem i que tenim". L'alcalde Camprubí es va sumar als agraïments de la regidora i va voler llançar un missatge d'optimisme. Per a ell, tot i que "mantenir la cohesió social és el primer objectiu de l'equip de govern, no hem de renunciar a poder generar projectes il·lusionadors i esperançadors per a la ciutat".

Aida Guillaumet, regidora de Serveis Socials, ha valorat positivament el menjador social, que es va posar en marxa el juny passat al centre cívic Selves i Carner. Actualment, hi dinen una mitjana de 19 persones que no poden cuinar a casa seva i que hi són derivades pels serveis socials. Vol dir que encara hi queden sis places lliures, ja que es va engegar amb la previsió de tenir 25 persones menjant-hi cada dia. El gestiona Ampans, a qui es va renovar el contracte, que, de moment, tindrà durada fins al juny. El cost anual del menjador és de 32.000 euros i, fins ara, ha donat servei a 54 persones diferents. La regidora ha destacat que, tot i el seu bon funcionament, és possible que a la llarga es canviï aquesta atenció per un altre sistema que encara s'ha d'estudiar.