L'Escola Politècnica Superior d'Enginyeria de Manresa (EPSEM) ja té el vistiplau del rectorat de la UPC, universitat a la qual pertany, per tirar endavant el nou grau en Enginyeria d'Integració de Sistemes TIC (iTIC). És el nom amb què ha batejat aquesta nova enginyera, única a Catalunya i a l'estat i inspirada en les que ofereixen en universitats de Suïssa i Alemanya. Aquesta incorporació ha possibilitat la creació d'un nou departament a la UPC amb seu a Manresa, on no se'n creava cap des del 1988, el d'Enginyeria Minera i Recursos Naturals, encara actiu.

Regió7 ja va avançar el 2008 la possibilitat que la Politècnica de Manresa aprofités l'adaptació a l'Espai Europeu d'Estudis Superiors per oferir una nova enginyeria que combina els coneixements en telecomunicacions, electrònica i informàtica, i que es començarà a impartir el curs vinent. Per fer-ho, però, una vegada aconseguit el sí del rectorat de la UPC, queden pendents dos passos de vital importància, tal com ha explicat Rosa Argelaguet, directora en funcions del nou departament creat a Manresa. El primer, obtenir l'aprovació definitiva "entre aquest mes i el vinent" del Consell Interuniversitari de Catalunya, aprovació en la qual confia plenament. El segon, començar el primer curs del nou grau amb un bon planter d'alumnes. Malgrat que per als graus la Generalitat n'exigeix un mínim de 30, fa notar Argelaguet, tenint en compte que és una enginyeria nova i que la zona d'influència de l'EPSEM és menys extensa que la d'altres seus de la UPC, compta que si arrenquen amb 25 alumnes no tindran cap pega per part de la Generalitat. Ara, però, caldrà atraure'ls.

El primer objectiu que s'ha posat al davant el nou departament de Disseny i Programació de Sistemes Electrònics (DiPSE) de la UPC és impulsar el nou grau iTIC. Integrat per professors de les àrees TIC d'electrònica, informàtica i comunicacions, la necessitat de crear el departament va sorgir justament quan es va decidir impulsar des de l'EPSEM una titulació que formés professionals capaços d'integrar coneixements d'aquestes mateixes àrees TIC. Argelaguet remarca que per fer-ne el disseny "hi hem dedicat la saviesa de 25 professors" i que, quan el desembre passat van aconseguir l'aprovació per part del rectorat de la UPC, va significar un final feliç "després d'anys de lluita".

Quant al nou departament, un cop aprovat pel claustre de la UPC, queden pendents les eleccions per escollir-ne el director. Mentrestant, la directora en funcions és Argelaguet, professora del centre, que anuncia la convocatòria en uns quinze dies. La UPC també està immersa en un altre procés electoral, el que el dia 10 de març vinent servirà per escollir rector.

Un departament singular

Si el departament d'Enginyeria Minera i Recursos Naturals creat el 1988 és únic a Catalunya, el de DiPSE és únic a Catalunya i a l'estat. Aquest nou departament ha començat a desenvolupar les seves funcions integrant una vintena de professors de la UPC, tots ells assignats a l'EPSEM. Un cop engegat el nou any acadèmic, i amb ell la titulació iTIC, el departament podrà dedicar esforços a la planificació de la recerca i agilitzar la interacció entre els grups de recerca existents abans de la creació del DiPSE. Fins ara, la relació entre aquests grups de recerca es veia dificultada pel fet que estaven distribuïts en quatre departaments amb seu a Barcelona: departament d'Enginyeria de Sistemes, Automàtica i Informàtica Industrial (ESAII), d'Enginyeria Electrònica (EEL), de Llenguatges i Sistemes Informàtics (LSI), i de Teoria del Senyal i Comunicacions (TSC).