La normalitat va marcar, ahir, l'entrada en funcionament de la part nova del CAP Bages (un terç del total), que incloïa recuperar l'entrada per la banda del carrer de Soler i March. Encara hi ha qui, a força del costum, després de dos anys d'0bres, va anar a buscar l'accés al carrer de Carrasco i Formiguera, que era tancat i amb un cartell que informava del canvi. L'estrena, ahir, va coincidir, com va recordar Antoni Iruela, gerent del CatSalut a la Catalunya central, amb la inauguració, el 15 de març de fa 40 anys, del conegut durant molt anys com l'Ambulatori.

El trasllat dels serveis que hi havia fins ara de la part antiga a la part nova es va fer durant un intens cap de setmana, va explicar Dolors Comet, directora del Servei d'Atenció Primària del Bages, Berguedà, Solsonès, i, ahir, a les 8 del matí, es van obrir les noves instal·lacions, que inclouen la nova escala i ascensor (des d'on, amb l'exterior de vidre, es pot gaudir d'una bonica vista de Manresa); i els diferents serveis, que "hem posat al lloc on hauran d'ubicar-se definitivament": les extraccions de sang i l'atenció a l'usuari a la planta 0, a peu de carrer; a la planta 1, pediatria, psiquiatria i cirurgia; a les plantes 2 i 4, els serveis especialitzats; a la 3a, una sala polivalent i un office per als professionals; i a la 5a, les dependències de la direcció. Iruela va remarcar la complicació de mantenir l'activitat a l'edifici mentre s'hi fan les obres (ja s'han començat les de la 2a fase, que inclouen la part de la dreta i la pràctica totalitat de la part del darrere). Quant a l'endarreriment de l'obra (s'ha acabat la primera fase amb un any de retard i la que ha començat ara no estarà fins al segon semestre del 2011), Iruela el va atribuir als canvis en la realitat sanitària de la ciutat.

Per exemple, al fet que el nou CAP Bages tingués reservat un espai per al laboratori que ja no servís després del conveni entre l'ICS i Althaia per crear-ne un que donarà servei a tot el Bages i que tindrà la seu a l'Hospital Sant Joan de Déu. "Els espais que estaven dimensionats per fer de laboratori seran consultes". Iruela va agrair l'esforç d'adaptació tant de la vuitantena de professionals que treballen al CAP com dels usuaris, agraïment al qual es va voler afegir Comet, que el va fer extensiu als responsables de les obres.

A la part antiga hi ha quedat radiologia perquè, per fer-ne el trasllat a la nova, cal una instal·lació especial que encara no s'ha fet.

Finalitzat l'edifici, acollirà el personal i els serveis que hi ha al CAP Plaça Catalunya en unes instal·lacions de 5.700 m2, 1.700 més que abans de la transformació.