Amb ElBages, denominació d'origen com a paraigua, dilluns comencen les jornades cientificotecnològiques. Organitzades per l'institut i la Fundació Lacetània, formen, pel contingut i durada (n'és la 24a edició), una iniciativa única a Catalunya. Ahir les van presentar Pere Casals, president de la Cambra de Comerç de Manresa i de la Fundació Lacetània; Jaume Barniol, director de l'institut Lacetània, i Toni Borràs, membre de la comissió organitzativa.

La varietat temàtica caracteritza el programa de les jornades del Lacetània, que inclouen una quarantena d'actes, incloses sortides per al professorat i un concurs de fotografia per als alumnes. Des d'una xerrada del polític Joan Carretero sobre divisió territorial, fins a un taller de les cheerleaders del Suzuki Manresa, passant per una trobada amb l'investigador Josep Maria Gasol, que ha estat a l'Antàrtida diverses vegades, i amb Josep Arola, cap de l'Escola de Bombers de Catalunya.

Casals va recordar el lliurament en l'acte inaugural (vegeu el programa del costat) de diplomes a les empreses que col·laboren amb l'institut en la formació pràctica dels alumnes. Barniol va remarcar la transversalitat dels actes que s'organitzen, de manera que "siguin a l'abast dels alumnes dels diferents nivells educatius". Per part seva, Borràs va explicar que les jornades es comencen a preparar l'octubre, que és quan es va triar dedicar-les al Bages, i va destacar que hi col·labora una llarga llista d'entitats. L'oferta s'adreça d'una manera especial als alumnes del centre, on hi ha 1.200 estudiants, però també a la resta d'instituts i a la ciutadania en general.