Una trentena de persones, la majoria de la rodalia de Barcelona, però també de Manresa, han participat en la vetlla que organitzen cada any els jesuïtes catalans per rememorar que el 25 de març del 1522, Ignasi de Loiola va baixar de Montserrat a Manresa, on va haver de fer una estada més llarga del que havia previst.

La vetlla nocturna, adreçada als joves, es fa durant tres hores davant de la Mare de Déu de Montserrat i, tal com va fer sant Ignasi, l'endemà es baixa caminant cap a la Cova de Manresa.

Els pelegrins, entre els quals hi ha jesuïtes, van refer el camí de vint-i-cinc quilòmetres endinsant-se en la dinàmica generativa de l'espiritualitat ignasiana. Per començar, van restar, de nit, tres hores a la nau de la basílica de Montserrat, insòlitament buida de visitants. És una preparació per a l'actitud de recerca de sant Ignasi.

L'endemà van descendir cap a Manresa. Aquest camí és per als pelegrins contemporanis un espai de trobades personals.

L'arribada a Manresa va ser a primera hora de la tarda, i van ser acollits a la Cova, on van poder refer-se de l'etapa i agafar forces per retornar a la vida quotidiana.

Fa 500 anys, el cavaller amb vocació de pelegrí Ignasi de Loiola va arribar a Manresa per un inesperat canvi de plans. Després de visitar la Moreneta i oferir-se en vetlla d'armes, volia prosseguir cap a Barcelona, ja que el seu destí era Jerusalem. Però no va poder entrar a la ciutat comtal perquè les portes eren tancades als viatgers per por de la pesta. Això va provocar que la capital del Bages fos l'escenari de la seva conversió.