Una seixantena de jesuïtes i col·laboradors de jesuïtes, que tant poden ser religiosos com laics, s'apleguen des d'ahir i fins al proper diumenge a la Cova de Sant Ignasi de Manresa amb l'objectiu de compartir experiències de caire espiritual que actualment es duen a terme en diversos camps de la societat.

Els assistents a la trobada són d'arreu d'Europa (hi ha representants de 19 països) i han estat escollits per fer un efecte multiplicador: que posin en pràctica les noves idees que s'exposin a la Cova a la seva zona. Hi participen una desena de doctors en teologia, però el cas és que, a més d'ensenyar, també practiquen espiritualitat dirigint retirs, fent de directors espirituals...

A més, els organitzadors estan satisfets perquè ha acudit a la trobada una bona representació de l'est d'Europa, "que en els darrers anys han estat allunyats, i entraran en les cultures d'Occident". També destaca la presència de representants de Turquia i el Líban.

La Cova acull el que s'anomena el Congrés Europeu d'Espiritualitat Ignasiana. En els darrers deu anys se n'han fet dos, a Roma i a Loiola (Guipúscoa). El tercer s'ha organitzat a la Cova "per ser un lloc molt ignasià que ens ha rebut amb els braços oberts i perquè tothom qui ve d'arreu d'Europa tingui l'oportunitat d'estar en un lloc ignasià", remarca Pascual Cebollada, un dels quatre integrants de l'equip organitzador nomenat per la Conferència Provincial Europea. Cebollada és professor d'espiritualitat a la Universitat Pontifícia de Comillas de Madrid i els altres tres organitzadors són de Suïssa, Gran Bretanya i Eslovàquia.

Cebollada destaca que al congrés no només hi ha ponències, sinó també reunions "on tot es recull i es discuteix". A més, hi té lloc la litúrgia, amb oracions al matí i eucaristies a la tarda. S'hi inclou una visita contemplativa a la Manresa ignasiana a càrrec de Xavier Melloni, jesuïta de la Cova.