Servihabitat ha manifestat que començarà a fer obres a la Fàbrica Nova abans de final d'any. L'anunci de la divisió immobiliària de La Caixa que la seva voluntat no és congelar la intervenció fins que la pugui vendre sinó fer-se-la seva ha estat rebut amb satisfacció per l'empresa manresana Cots i Claret, que creu que aquest plantejament és una notícia molt bona per a Manresa i, independentment d'això, facilita la resolució del conflicte.

Cots i Claret i Servihabitat estan enfrontades judicialment perquè la constructora manresana manté ocupada l'obra de la Fàbrica Nova fins que se li resolgui el contracte signat que té per dur-la a terme. Servihabitat, per la seva part, manté que el contracte de compravenda signat diu que l'espai estava lliure d'ocupants i càrre-gues. Josep Claret, gerent de Cots i Claret, explica que el fet que Servihabitat vulgui assumir el projecte hauria de facilitar que l'obra l'executi qui ja l'estava fent i la coneix. Claret ha explicat que no es tractaria que la seva empresa comencés a treballar per a La Caixa, sinó donar continuïtat a una bona relació que ja existeix i ha posat com a exemple el fet que Cots i Claret estigui, actualment, treballant en la rehabilitació de la torre d'un edifici tan emblemàtic com és el Caixaforum.

També ha mostrat predisposició a acceptar les modificacions que es considerin oportunes dins el contracte d'obra i pensa que, si el que es vol és tirar endavant la intervenció amb agilitat, tindria poc sentit substituir per una altra una empresa que coneix el terreny, el projecte i que ja l'està executant.

Claret ha expressat la "incomoditat" que els genera aquesta situació, però afirma que seria "una greu irresponsabilitat" renunciar a un contracte signat de 32 milions d'euros una part del qual ja han executat, sobretot tenint en compte que Servihabitat "coneixia perfectament" que Cots i Claret estava executant aquesta obra, així doncs, adquiria un espai amb un llogater evident del qual no es podia desentendre.

Els antecedents

Tot va començar quan Sacresa i Cots i Claret van constituir una so- cietat anomenada Fàbrica Nova Park amb el ??,? ? per a la primera i el ??,? per a la segona. Aquest equilibri es va modificar quan Sa- cresa va voler encarregar-se de la part comercial de l'operació al ????. La venda es va dur a terme i, en el mateix moment, es va formalitzar un contracte d'obres perquè Cots i Claret fos qui cons-truís aquest centre comercial. En l'escriptura pública de l'operació es reconeixia que si hi havia una transmissió a tercers es mantenia aquesta obligació. Però quan Sacresa es va vendre la seva part de l'operació a Servihabitat aquesta obligació no constava en l'escriptura. Segons Claret, La Caixa sabia que s'hi estaven executant obres i que hi havia un contracte vigent i hi havia una escriptura de propietat que reconeixia drets de la constructora. Després de gastar-se més de ?,? milions d'euros i no cobrar ni un cèntim per executar la part comercial de l'operació, Cots i Claret decideix mantenir-se dins l'obra fins que es resolgui el seu contracte. La Caixa denuncia Sacresa per no haver venut una propietat lliure d'ocupants i Cots i Claret per ocupació il·lícita d'un espai que és seu. Servihabitat ha pagat 42 milions d'euros per la meitat dels 60.000 m2 del conjunt de l'operació, els terrenys que donen a la Via de Sant Ignasi.

El judici, el juliol

El judici que aclarirà quina de les dues parts en conflicte té raó se celebrarà el juliol. Si des de Servihabitat s'ha assegurat que es demanarà la llicència comercial abans de l'estiu i que les obres començaran abans de final d'any és perquè està convençuda que no hi haurà traves judicials. D'altra banda, si Cots i Claret manté la seva posició i s'arrisca a haver de sortir de l'obra per mandat judicial i no per pròpia iniciativa és perquè està fermament convençuda que

se li reconeixerà un dret evident, com és el compliment d'un contracte que ha suposat una despesa i que ningú no ha resolt. Josep Claret, però, assegura que l'empresa no desitja cap indemnització, sinó acabar l'obra que ha començat i que és molt important per a la ciutat de Manresa.