Les obres que han de permetre que Manresa disposi d'un centre d'interpretació del patrimoni medieval de la capital del Bages han d'estar enllestides d'aquí a set mesos, segons ha confirmat el regidor de Cultura de l'Ajuntament de Manresa, Ignasi Perramon. Aquest dilluns ha començat la part més 'visible' i 'intensa' dels treballs d'adequació dels espais que albergaran el futur centre d'interpretació del carrer del Balç. Segons Perramon, es tracta d'un centre de l''època d'esplendor medieval al conjunt del país' en temps del 'rei Pere III'. Aquest projecte relaciona un conjunt d'accions a Manresa, Cardona, Santpedor i Súria, perquè són 'indrets on hi va tenir acció directe el rei Pere III'.

Aquesta actuació inclou un enderroc de finques, la rehabilitació dels edificis nobles del carrer del Balç per ubicar-hi el centre d'interpretació i una part de la museïtzació. Tanmateix, com ha expressat Perramon, la resta de la museïtzació 'haurà d'esperar a l'obtenció de més recursos externs'. L'Ajuntament preveu aconseguir aquests recursos al llarg dels propers dos anys.

L'objectiu d'aquest nou equipament serà la 'promoció turística' i també de l''activitat econòmica', ha expressat Perramon. A més, també servirà per 'dinamitzar' el nucli antic de Manresa.

La regidora d'Urbanisme de l'Ajuntament de Manresa, Àngels Mas, ha expressat que la part 'mes visible' de les obres serà l''enderroc de tres antigues edificacions sota les quals hi ha el casal noble'. Aquestes edificacions, visibles des de la Plaça Major, es troben en un estat 'gairebé ruïnós', ha afirmat Mas.

La rehabilitació dels edificis nobles del carrer del Balç es fa als edificis ubicats sota la cota de la Plaça Major, i que donen al carrer del Balç i Santa Llúcia. En aquesta actuació s'eliminen els entresolats que hi ha afegits als edificis per recuperar la distribució original. Aquests espais són els que acolliran el futur centre d'interpretació.

Les obres, que les executa l'empresa Cots i Claret, comptem amb un pressupost de 970.000 euros. Una part està finançada per la Generalitat de Catalunya, des de les conselleries d'Innovació, Universitats i Empresa, a través del Pla de Foment del Turisme, i pel Pla de Barris.

Està previst que el futur centre d'interpretació contingui una sala audiovisual, on es parlarà de la Manresa medieval i el rei Pere III; al soterrani s'explicarà el creixement de la ciutat al segle XIV; una maqueta virtual del carrer del Balç; i un muntatge escenogràfic i audiovisual sobre la vida al carrer del Balç i les persones que hi freqüentaven.