El nou model de les proves d'accés a la universitat (PAU) satisfà a mitges els alumnes. Consideren molt positiva la possibilitat de fer tres exàmens optatius per pujar nota, però, en canvi, critiquen que la validesa de les notes obtingudes en aquestes proves voluntàries caduqui als dos anys. Tots diuen que als seus respectius centres han estat ben informats dels canvis a la selectivitat. Regió7 va parlar de tot plegat, ahir, amb alumnes que es van anar a examinar a la FUB i a la Politècnica. Les proves s'allargaran fins demà.

Eva Capdevila, de Solsona, s'examinarà de dibuix tècnic com a prova voluntària per puntuar més. Vol fer Educació infantil. Es queixa que la nota de més que pugui obtenir caduqui al cap de dos anys. "Em sembla malament perquè potser t'hi has de tornar a presentar i no tens els conceptes tan clars de la matèria". Lluís Ruiz, del Pont de Vilomara i Rocafort, farà dos exàmens voluntaris, biologia i química,"perquè vull entrar a Medicina i necessito moltíssima nota". Li sembla una bona idea fer aquest tipus de proves "perquè hi ha gent que no necessita tanta nota i amb un 5 pelat de la fase general [que inclou les proves comunes] ja entra a la carrera i a d'altres ens ajuda a pujar la nota". Creu que el fet que caduqui als dos anys té inconvenients si no es vol entrar de seguida a la universitat. "La majoria de nosaltres hi volem entrar ja, per tant, ho utilitzarem". A la seva classe, excepte un alumne, tots faran exàmens voluntaris.

Conillets d'Índies

Anna Espinalt, de Santpedor, ha triat geografia i biologia per pujar nota de cara a fer a Educació infantil a Manresa i "anar més segur". No li sembla bé que la nota caduqui "perquè, si et vols canviar de carrera pel que sigui, t'has de tornar a examinar". Diu que al seu centre "ens han explicat els canvis" de les PAU "constantment, però, és clar, teníem la por de ser els conillets d'Índies", apunta.

Com Eva Capdevila, Anna Usart, de Berga, farà dibuix tècnic d'optativa per pujar nota. Ella vol estudiar Història, que té una nota de tall d'un 5, amb la qual cosa no li és tan necessari tenir més puntuació, com passa en carreres tipus Medicina i Comunicació audiovisual. Damian Mutis, colombià de naixement i manresà d'adopció, farà tres exàmens voluntaris: matemàtiques, química i biologia. Vol estudiar Disseny, que té una nota de tall d'un 5,5. Igual que Anna Espinalt, farà les proves optatives "per assegurar-ho". Queralt Güell, de Santa Maria d'Oló, reforça l'opinió de tots els alumnes quant a la informació rebuda de la nova selectivitat. "Vam anar a la UAB i ens van demanar si volíem informació. Està bé". Farà biologia i química per pujar nota per fer Microbiologia, que "és bastant alteta". Critica que caduquin. "T'ho has currat igual que les altres, per tant, no crec que hagi de caducar".

Sergi Caellas, d'Avià, valora positivament la nova sele. Farà dos exàmens optatius per "assegurar nota": geografia i economia d'empresa. Vol fer Empresarials a la FUB. Ell també pensa que és injust que la nota de més que s'obtingui amb aquestes proves de més no serveixi al cap de dos anys. Afegeix que, quant a les puntuacions de les proves, "ens han embolicat una miqueta fins a última hora. La ponderació per entrar a les universitats l'han canviada bastants cops". Josep Muñoz, de Sallent, farà dues proves optatives, física i matemàtiques. Vol estudiar Administració i direcció d'empreses, que té una nota de tall de més de 6, i "m'anirà bé per puntuar". Creu que la nova selectivitat no és "millor ni pitjor, diferent".

La manresana Anna Bajona farà llatí i història de l'art a la fase específica (voluntària) de les PAU. "Vull estudiar Filologia anglesa i em ponderen més aquestes dues". La nota de tall de la seva carrera és d'un 5,28. "No necessito gaire nota però, per si em van malament els altres exàmens, que pugui pujar una mica de nota". Bajona diu que "m'agrada més aquesta selectivitat que l'anterior perquè, encara que t'hagin anat malament els exàmens, pots fer un últim esforç en els últims per pujar nota". La caducitat de les optatives l'entén en positiu de cara a la gent que ha fet la selectivitat anterior i, ara, "només examinant-se de dues o tres assignatures pot pujar la nota", però ho critica per la gent que no pugui entrar a la carrera que vol i ho vulgui tornar a provar en un parell d'anys, que "hauran de tornar a fer els exàmens".