Sota els crits d''alcalde dimissió', prop de 200 treballadors de l'Ajuntament de Manresa s'han manifestat, aquest divendres, pel centre de la ciutat per protestar en contra el pla antidèficit que proposa l'equip de govern municipal (PSC, ERC i ICV). Els sindicats denuncien que el consistori vol aplicar una mesura que preveu eliminar 'prestacions socials', els 'avançaments', acomiadat set treballadors i 'multiplicar per dos' els efectes del decret llei, segons ha dit Ramon Martín, delegat sindical de CCOO. Els treballadors ja porten quatre dies de protestes i mobilitzacions que preveuen continuar fins el proper dilluns en què hi ha ple municipal i es portarà a aprovació una part de les retallades.

Prop de 200 persones s'han manifestat pels carrers dels centre de Manresa per protestar contra la retallada salarial que preveu aplicar l'Ajuntament i que, segons els sindicats, pot suposar una baixa d'entre un 13 i un 17% el sou dels treballadors.

L'equip de govern va reunir-se amb els representants dels treballadors aquest dimecres al vespre i van acordar establir un termini de 15 dies per mirar de trobar mesures 'alternatives' d'estalvi. Segons ha explicat Ramon Martín, en aquests moments els sindicats estan 'estudiant' propostes alternatives per presentar-les dilluns a l'equip de govern municipal.

Entre les possibles propostes que estan estudiant els sindicats, s'hi troba la d'un procés de 'funcionarització' del personal. Segons ha explicat Martín, la 'meitat de la plantilla' del consistori 'no és personal funcionari sinó laboral' i si es fa un canvi de règim suposaria un estalvi 'd'un 6% en les seves retribucions que hem quantificat en 288.000 euros d'estalvi anuals'.

Des de l'Ajuntament de Manresa van expressar, aquest dimecres, que el govern es veu 'obligat' a aplicar la retallada salarial per evitar una situació financera 'límit'. El regidor de Governació, José Luis Irujo, va explicar que l'ajuntament té un dèficit de 8,8 MEUR i que, tal com dicta el decret llei, no pot arribar al 2011 amb aquesta xifra negativa.

Continuen les mobilitzacions

Els treballadors estan citats a manifestar-se demà a les 12 del migdia pel centre de la ciutat i dilluns vinent han convocat una concentració davant de l'Ajuntament a les 10 del matí. Segons ha afirmat Martín, està previst que diumenge al vespre els treballadors tornin a efectuar una tancada dins del consistori que s'allargarà fins l'endemà.

A més, els sindicats han afirmat que acudiran al ple municipal convocat per dilluns al vespre i han 'demanat prendre paraula abans de l'aprovació del dictamen', segons ha afirmat Martín.

Els sindicats volen menys retallada en sous i més en obres

Els sindicats CCOO i UGT denuncien que l'Ajuntament de Manresa vol retallar els sous mentre s'endeuta fent obres. Representants sindicals diuen que la mesura és 'injusta' i que va més enllà de la que estableix el decret llei, ja en alguns casos reduirà fins al 17% el sou dels treballadors. Pel que fa al preacord firmat amb l'equip de govern, els sindicats consideren que és 'insatisfactori'. Així mateix, denuncien que el consistori no ha complert una part de pacte en què es comprometia a facilitar aquest matí la documentació necessària per estudiar mesures alternatives a la proposta de retallada. Segons han informat els sindicats, els treballadors continuaran amb les mobilitzacions previstes.

Els sindicats critiquen que l'Ajuntament de Manresa vulgui reduir el dèficit retallant els sous dels treballadors, quan el consistori segueix endeutant-se amb obres. 'Volen reduir el dèficit però estan licitant l'obra del Carme, per exemple, que anirà a deute', ha dit un dels representants de CCOO, Josep Pujol.

També han denunciat que s'ha complert una part del pacte que ahir al vespre van tancar sindicats i ajuntament, en el qual l'equip de govern es comprometia a fer arribar documentació per poder estudiar mesures alternatives a la proposta de retallada i, així, disminuir l'impacte que pugui tenir en els sous dels treballadors. 'Hem rebut la informació aquest migdia quan fèiem l'assemblea de treballadors', s'ha queixat pujol que ha dit que els documents no han arribat a temps per poder parlar sobre possibles propostes per dur a la propera reunió amb l'equip de govern.

Unes 200 persones s'han reunit aquest dijous en assemblea a la sala de plens de l'ajuntament. Després de valorar la reunió d'ahir al vespre amb el consistori i el preacord que es va arribar, els assistents han decidit continuar amb les mobilitzacions previstes per aquest cap de setmana. Entre les mesures de protesta que han acordat, hi ha l'assistència dels treballadors al ple de dilluns vinent per poder exposar les seves reivindicacions.

L'Ajuntament té previst aprovar una retallada salarial que pot arribar fins al 17% segons els sindicats i per aquest motiu els treballadors han començat una jornada de protestes. Aquest dimecres han dormit al consistori i aquest matí, al voltant de 200 treballadors s'han manifestat per demanar que no s'apliquin aquestes retallades.

Més de 200 treballadors de l'Ajuntament de Manresa s'han manifestat aquest dijous per protestar per la retallada salarial que el consistori preveu aplicar. Els sindicats denuncien que es tracta d'una mesura que reduirà entre un 13 i 17% el sou dels treballadors. Ahir el vespre, sindicats i ajuntament van arribar al preacord d'ajornar quinze dies l'aprovació de la retallada per intentar trobar mesures alternatives per reduir l'impacte d'aquesta mesura. Un preacord que, segons el delegat sindical de CCOO, Ramon Martín, és encara "tímid" i que no hauria d'anul·lar les mobilitzacions. En aquest sentit, aquest migdia s'ha convocat una assemblea de treballadors per decidir com continuen les protestes. Ahir s'apuntava a noves concetnracions sorolloses divendres i dilluns, a la plaça Major, i dissabte, a Crist Rei.

Segons ha explicat Martín, delegat sindical de CCOO, els treballadors i el consistori s'han donat un període de quinze dies de negociacions "per intentar trobar mesures alternatives d'estalvi", les quals han de garantir la continuïtat de les set persones que l'1 de juliol és previst que deixin de treballar a l'ajuntament.

Uns 80 treballadors passen la nit a l'ajuntament

L'acord arriba després de la intensa pressió exercida pels treballadors de l'Ajuntament, que es van tancar ahir al saló de plens del consistori per protestar contra el pla d'estalvi local presentat per l'equip de govern i que contempla, entre altres mesures, la retallada dels sous dels funcionaris municipals per sobre del decret Zapatero. La previsió dels manifestants era quedar-se en aquest espai durant almenys 24 hores, termini prorrogable depenent de com evolucionéssin les negociacions amb l'equip de govern.

Els ànims entre els treballadors de l'Ajuntament es van començar a escalfar dimarts, quan el saló de sessions es va omplir de gom a gom, amb treballadors proveïts de xiulets i disposats a escridassar l'equip de govern del PSC, ERC i ICV-EUiA.

Amb crits de "dimissió, dimissió!", els treballadors, que s'havien anat concentrant espontàniament, expressaven la seva indignació per l'aplicació d'un pla de mesures que consideren que supera a bastament el ja restrictiu decret Zapatero. Davant tenien l'alcalde Josep Camprubí i membres de l'equip de govern. La trobada no havia estat planificada, sinó que obeïa a una reclamació feta a crits pels treballadors, que van anar a buscar els polítics mentre presentaven el pla a la premsa.

Els membres del govern van haver de canviar l'agenda i donar la cara en una trobada al saló de sessions. La improvisada assemblea informativa va anar pujant de to a mesura que s'anaven incorporant més i més funcionaris i personal laboral. Dels que més es van deixar sentir van ser els agents de la Policia Local, alguns uniformats. De fet, entre 2/4 d'1 del migdia i les 3 de la tarda molts dels treballadors municipals van deixar les seves funcions habituals per deixar-se sentir amb gran contundència.

L'extinció de 7 contractes temporals i la supressió del complement del 9,27 %

Els representants sindicals no van convocar els treballadors formalment però el boca-orella va ser molt eficaç. La causa profunda era que, a banda de la tisorada del 5%, que es tenia força assumida, el govern tripartit havia anunciat aquell mateix matí que s'extingia la contractació de 7 treballadors temporals i s'anul·lava el complement del 9,27% que cobren més de dos-cents treballadors com avançament d'una regularització de llocs de treball que ha quedat avortada, perquè el govern tripartit la considera incompatible amb la situació de crisi actual.

Al matí, el govern tripartit va comunicar als membres del comitè aquestes i altres mesures. Els representants dels treballadors, tant el president de la junta de personal, Jordi Segovia, com el president del comitè d'empresa, Pep Pujol, van expressar a aquest diari la seva sorpresa pel fet que no hi havia hagut diàleg sinó una comunicació de fets consumats que es volen portar a aprovació al ple ordinari de dilluns. Aquí es va originar la guspira, però res no feia presagiar que l'incendi seria de tals proporcions. El que sí deixa constància és que hi ha un terreny erm entre treballadors i representants polítics que podria ser fàcilment inflamable.